ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Intadesign
  6. 2014
  7. House Renovation in Boston / Intadesign

House Renovation in Boston / Intadesign

  • 01:00 - 5 January, 2015
House Renovation in Boston / Intadesign
© Gustav Hoiland, Flagship Photo
© Gustav Hoiland, Flagship Photo

© Gustav Hoiland, Flagship Photo © Gustav Hoiland, Flagship Photo © Gustav Hoiland, Flagship Photo © Gustav Hoiland, Flagship Photo +22

  • Collaborator

    David Potts, Sirietta Simoncini, Paul Viliott
  • Structural Engineer

    Armando Plata
© Gustav Hoiland, Flagship Photo
© Gustav Hoiland, Flagship Photo

From the architect. Renovation of an 1880 Boston house in the neighborhood of Jamaica Plain, one of the first “streetcar suburbs" in the US. The design preserves historical aspects of house, such as exposed wood ceilings, select plaster walls, the slate roof, and wood floors, while adding new elements, including a large open living area and kitchen, library, top floor dormer, bathrooms, vertical addition to side, and decks. The renovation reveals early building elements as it adds a layer of contemporary material assemblies and new ways of using domestic space. The project opens up a typical New England enclosed envelope to increase the relationship of inside and outside, stretching out a new skin that angles at each level to playfully engage with the surroundings.

© Gustav Hoiland, Flagship Photo
© Gustav Hoiland, Flagship Photo

The interplay between old and new continues from outside to inside, at certain vantage points presenting what seems to be a nineteenth-century house, and at others, a contemporary one. The redesign features both expansive, light-filled open spaces, such as the kitchen and living area, the library, and the top floor, as well as more intimate ones, such as the study, bedrooms, and dining room.

The top floor deck has views of the surrounding neighborhood and downtown Boston. 

© Gustav Hoiland, Flagship Photo
© Gustav Hoiland, Flagship Photo

The dormer, with operable windows at the highest point of the house, efficiently ventilates hot air in the summer. Thanks to extensive insulation, strategic placement of new windows, and the presence of existing deciduous locust trees, no air conditioning is needed in the summer, and heating is helped by passive solar gain in the winter.

© Gustav Hoiland, Flagship Photo
© Gustav Hoiland, Flagship Photo

Numerous existing materials from the house and site were reused, such as hundreds of old cobblestones found in the backyard for new landscaping. Puddingstone reclaimed from the foundation and site was employed in the gabion terraces. 

Section
Section

Original floorboards and sheathing boards reused as shelves and trim add to the interplay of the old and new in the library shelving system.

Carpenter Ralph Daniels built the kitchen cabinets, and two welding companies, Southeast Welding and Weld-Right, fabricated the steel stairs, handrails, railings, beam-post connectors, and portions of the rear deck, which has a galvanized grating floor.

© Gustav Hoiland, Flagship Photo
© Gustav Hoiland, Flagship Photo

Cite: "House Renovation in Boston / Intadesign" 05 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/582854/house-renovation-in-boston-intadesign/>
Read comments

4 Comments

adin 949 · January 12, 2015

Adin 949

In un'intervista del Gennaio 2014, un noto architetto italiano, relativamente ad un progetto da lui realizzato, sosteneva che "...bisogna utilizzare gli spazi esistenti...abbiamo costruito su quello che gia' c'era e che e' stato ristudiato,restaurato, reimpostato..."
E allora, ben vengano progetti come questo che, partendo dall'esistente, lo ha salvaguardato per lanciarlo, rinnovato e valorizzato, nel futuro.
Bel lavoro!

Kelly Smith · January 09, 2015

I grew up in N.E. and saw this house before it was renovated. It was forlorn. The attic so dark I almost tripped on some old religious pictures on the floor. The walls were printed with the greasy outline of a man's hands searching for steady ground, at the end of his life and what looked like the end of the house's life too.

It is nothing short of magic that this house now stands as the proud flag of this new owner- waving, look and see a new idea in architecture almost bursting from its shingled sides. What a welcome new song the interior sings of trees and clean lines and happy functional space. Where the kitchen now looks out on trees and light, was a grimy, gloomy unsafe side entrance. I like the bold contrasting colors on the back deck (that echoes the old porches next door) and show cases the honest stone foundation below, where the side entrance has been replaced by a new basement entrance.

I like this imaginative, daring, original renovation using metal siding and unusual shapes. The decks on all levels bring in light and views! Still the historic house remains and is respected and integrated. BRAVO!

Cheryl Wood · January 08, 2015

Impressive work with new and old elements, all the more so in a place as stodgy as boston can be. Top floor beautiful. Nice work

FurnFixEquip · January 06, 2015

There is nothing architectural about the spatial approach, and the details are unrefined. This project is a hot mess.

···

Comments are closed

Read comments