ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurant
  4. Brazil
  5. mass arquitetura
  6. 2012
  7. Lake's Restaurant / mass arquitetura e Norea De Vitto

Lake's Restaurant / mass arquitetura e Norea De Vitto

  • 01:00 - 1 January, 2015
Lake's Restaurant / mass arquitetura e Norea De Vitto
Lake's Restaurant / mass arquitetura e Norea De Vitto, © Ana Mello
© Ana Mello

© Ana Mello © Ana Mello © Ana Mello © Ana Mello +21

  • Architects

  • Location

    São Paulo - State of São Paulo, Brazil
  • Design Team

    Arqº Gustavo Massimino / mass arquitetura e Arqª Nórea De Vitto / Galvez & De Vitto Interiores
  • Area

    220.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

  • Construction

    Departamento de Patrimônio – Esporte Clube Pinheiros, EngºRonaldo Amaral, Engº Reinaldo Vicente dos Santos
  • Structure

    Exata Engenharia
  • Metalwork

    Metálica - Construfer
  • Installations

    Celtim engenharia
  • Landscape

    Gilberto Elkis paisagismo
  • Site Area

    166.000,00m²
  • More SpecsLess Specs
© Ana Mello
© Ana Mello

From the architect. Located at Esporte Clube Pinheiros in the city of São Paulo, the project for a Japanese restaurant is located in a small strip of land between a walking mall and the lake club , originally there was a kiosk for contemplation of the lake.

© Ana Mello
© Ana Mello

The goal of the project was to implement the construction of subtle and delicate way, as a part of the landscape because the vegetation is lush in the surroundings and should remain the protagonist.

Floor Plan
Floor Plan

So we could adapt the program and project needs, reduce the impact of it in the environment and enhance its location, the project was thought to be in “flying” over the lake, a fact that reinforced the desired lightness in the project.

© Ana Mello
© Ana Mello

Originally thought to be a wooden building both internally and externally seeking warmth and sophistication, the project has changed as to adjustments in the work implementation costs.

© Ana Mello
© Ana Mello

From this conceptual review the project wants to make use of some precepts of Japanese culture, such as simplicity and purity, beyond the rhetoric of opposites, In and Iang. The project has created a clean visually space and integrated with its surroundings looking to breaking the stigma of cold and lifeless space, very commonly related to certain buildings with these characteristics.

Section
Section

The storey building is composed of two volumes that are merging and contains specific functions. In the largest volume are the lounge, which faces the lake and has 180 degree views through frames with glass, and the toilets closed in an empty small to which embraces an existing palm. Externally this volume finished in white color.

© Ana Mello
© Ana Mello

The smaller volume contains the kitchen, storage and changing rooms and toilets employees, and which is closed to the outside area because it positioned along the promenade being covered in volcanic stones in black color.

© Ana Mello
© Ana Mello

Internally the finishing materials seem to emphasize the relationship between interior and exterior with the maintenance of the use of black and white colors. The floor on concrete slabs beige in color is another element that seeks the unit as this installed either in the  lounge as in toilets and the bar area. The point against the black and white is given by the wooden freijófurniture.

Section
Section

The building wasto be performed with a metallicstructure with cement board on closures to improve the time of construction and the disposal of excess materials.

© Ana Mello
© Ana Mello
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Lake's Restaurant / mass arquitetura e Norea De Vitto" 01 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/579994/lake-s-restaurant-mass-arquitetura/>
Read comments
Read comments