Mechatronik / Caramel Architekten

© Caramel Architekten

Architects: Caramel Architekten
Location: Linz,
Contracting Party, Client: BIG
User: Johannes Kepler University, Linz
Structural Engineering: Werkraum ZT gmbh, Vienna
Project Area: 18,521 sqm
Project Year: 2007-2009
Photographs: Caramel Architekten

The program involved designing several individual buildings which would be interwoven as well as tied to the existing University of Linz campus. The plan was to take into consideration the neighboring residential buildings as well as the natural form of the slope and the katabatic winds, which play an important role in keeping the city cool, and the poor condition of the building lot was not to be overlooked either.

With the erection of the “Science Park” in the immediate vicinity of the Johannes Kepler University the objective was to bring together economy and research and draw research expertise to Linz. In keeping with the standards of a modern scientific working climate particular attention was paid to creating open areas between the uniform structures, thus creating spaces to encourage exchange and activity.

site plan

In order to avoid an inflexible grid structure, straight lines were bent, thus also making full use of the grounds. In this way a more relaxed structure and a better distribution of the different spatial situations were created.

© Caramel Architekten

To plan both outdoor and indoor spatial situations that could potentially serve as meeting points the individual elongated blocks were conceived as two-part buildings. The glazed central area not only allows daylight to enter the lower levels via a large indoor hall but also creates communicative zones.

Finally, the horizontal bending of the elongated blocks arose out of consideration to the existing structures. Moreover, the height of the building corresponds to the upper edge of the slope to the north and at the same time to the eaves of the residential buildings to the south. The subsequent bend in the buildings on the south side, however, results not only out of consideration to the neighbors but plays with the front edge, which, as seen along with all the building sections as a whole, ultimately modulates the overall form.

© Caramel Architekten

All in all, it was essential for the project to “crouch” into the landscape. This is why part of the slope was removed to make way for the basement, which houses the special rooms like laboratories and workshops and connects the individual building sections. Above this, hover the office wings between which the landscape flows into the grounds – a measure which was used to overcome the difficult task of tying the new structures to the existing campus, although these two areas are separated by a heavily used road (Altenbergerstraße). On the Science Park side, the grounds have been recessed enough so that one enters the underpass at ground level, following along a gradually sloping ramp that leads through the Park straight up to the buildings on the university campus side. In this way, the connection is at least in part at ground level.

Above this level 0, as it were, extends the cantilevered structure of the first building element (Mechatronik), which forms the actual entranceway to the Science Park.

sections 01

Due to its enormous span and the deflection, the unit has been designed as a bridge structure, in which two massive cores support a 160-meter-long truss frame.

The design of the façade also conforms to the structural system of the truss frame. The parapets are not arranged randomly but have been placed to coincide with the points of greatest deflection. In this way the outward impression is diversified while the interior is marked by greater individuality. A fascinating tension, the effect of which is intensified by the arrangement of the lamellae at different levels and intervals.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Mechatronik / Caramel Architekten" 02 May 2010. ArchDaily. Accessed 22 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=57999>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    I think for a “massive” volume it is pretty finely made… The top section is very nice, they don’t loose the “mass effect” and yet manage to create a cool sequence of different events… I liked much!

  2. Thumb up Thumb down -1

    how can you take 8 wires and transform it into a building? useless. Form is driving your function. Building looks okay but it doesn’t relate to wires. Doesn’t make sense!

Share your thoughts