ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Austria
  5. destilat
  6. 2014
  7. Apartment H+M / destilat

Apartment H+M / destilat

  • 01:00 - 22 December, 2014
Apartment H+M / destilat
Apartment H+M / destilat , © Monika Nguyen
© Monika Nguyen

© Monika Nguyen © Monika Nguyen © Monika Nguyen © Monika Nguyen +14

© Monika Nguyen
© Monika Nguyen

From the architect. The “Apartment H+M” project comprises the restoration of a 130m2-apartment in a classic Viennese old building on the piano nobile of a house that was built at the turn of the century. It is located on Äußere Mariahilferstrasse in Vienna’s 15th district.

© Monika Nguyen
© Monika Nguyen

For this project our client was looking for an apartment with preservable original substance that was not altered by typical mistakes of previous renovation attempts.

Floor Plan
Floor Plan

The typical structure of an apartment in an old building was adapted to meet the requirements of a modern style of living. The kitchen was integrated into the living area to make room for an additional children’s room that faces the courtyard. Even the former little bathroom was integrated into the newly created children’s room and became an alcove for the bed.

© Monika Nguyen
© Monika Nguyen

The former entrance area, which included a bathroom and a cloakroom, was transformed into a lavish wellness-bathroom with a sauna. The wall separating this bathroom from the new foyer was removed and replaced by a curtain, which can be closed if needed. The bathroom’s walls as well as its floor and washbasin were smoothed and sealed with a white tile-adhesives, creating a homogenous, monolithic and virtually joint-free spatial structure.

© Monika Nguyen
© Monika Nguyen

The parents’ bedroom was also expanded and upgraded substantially by integrating a small adjacent room where floor-to-ceiling curtains now conceal the bedroom’s wide, built-in closets.

© Monika Nguyen
© Monika Nguyen

The restoration and uncovering of the apartment’s original cement tiles in the children’s room and in parts of the bedroom accentuates these areas in a colourful way, contrasting the concept’s otherwise primarily simple and bright colours.

© Monika Nguyen
© Monika Nguyen

The furniture consists of the client’s own designs as well as pieces of furniture from destilat’s portfolio. For example, destilat’s “4tothefloor” solid wood table became the new dining table. destilat’s prototype of the “Camouflage” fibre-cement kitchen was installed in the living room’s kitchen area.

© Monika Nguyen
© Monika Nguyen

The living room and the bedroom were equipped with “Shades of 3D” prototype lamps. The tulle-chandeliers above the dining table and in the children’s room were designed by the client’s wife.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Apartment H+M / destilat " 22 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/575737/apartment-h-m-destilat/>
Read comments

1 Comments

kamil kibar · December 23, 2014

is there a reason why the kitchen is in the living room and the couch is in a small room where there could be a kitchen?

···

Comments are closed

Read comments