Office Refurbishment / Alan Chu & Cristiano Kato

© Djan Chu

Architects: Alan Chu & Cristiano Kato
Location: São Paulo, SP,
Design team: Marco Zanotto
Site area: 600 sqm
Covered Area: 450 sqm
Project year: 2007
Completion: 2009
Photographs: Djan Chu

Originally, the property with 450 sqm of covered area was a house that has been adapted to be an administration office.

The area that will be most affected by the project is concentrated, apart from the façade, the top floor of the building, where the private area of the house used to be.

original building

This floor attracted attention due to the slanted capstones and existing zenithal lighting openings.

© Djan Chu

The idea was to take advantage of the quality of this space doing away with every wall so it becomes clearer and the effect of the horizontal and zenithal openings be better exploited.

The closed rooms were positioned at the ends of the empty space. At the South point, at the end of the corridor that follows the wooden span, is the presidency room and at the North end 2 boardrooms.

details 01

The closures are of white serigraphed glass up to 2.30 m high, and above it transparent glass next to the capstone to give continuity to the ceiling’s design.

The location of the rooms allowed the middle of building to be only one space occupied by the access stairs, circulation passages, bathrooms and 4 work stations intended as individual territories.

© Djan Chu

Different to what happens in the rest of the house, the entire finishing of that floor was changed: grey granite on the floor, black furniture, demolition wood in the coffee area and bathrooms, white and transparent glass and white walls in order to create a calm, nearly monochromatic, atmosphere.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Office Refurbishment / Alan Chu & Cristiano Kato" 23 Apr 2010. ArchDaily. Accessed 18 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=57479>
  • shetu

    Looks like a great work.
    But what did you do with the gable of the ridged roof?
    I think it would be better to retain the expression of that roof from the outside.

  • http://uptodayarch.blogspot.com uo_today_arch

    Cool interiour, nice and calm. Good choice of finishes. I like the same for my works.

  • archiges

    I think that is calm and cool. but I wounder if the elevations are suitable or not. I think the facade can’t be matched with the interior.the sounds of the office is different from the sound of exterior view.but every things inside are uniqe.special about the order of spaces…

  • Javier R

    I do agree with previous commentaries. The conserved original roof should have had expression in the facade. It´s not just a matter of “sincerity”, but a matter of consistency between interior and exterior. Besides that, interior design is remarkable, so it is the construction.

  • http://www.spicesauce.com/ Jeff

    Cool interiour, nice and calm. Good choice of finishes. I like the same for my works.

  • http://twitter.com/nicholaspatten/status/12810061296 Nicholas Patten

    Office Refurbishment. http://bit.ly/c40qcG

  • http://twitter.com/wpstudios/status/12810094085 WPstudios

    RT @nicholaspatten Office Refurbishment. http://bit.ly/c40qcG

  • Dantas

    Much better than before. Much better.

    However, as it was said before, it would of been even better if you maintained the previous roofing. It’s a question of honesty.

    But congrats nevertheless, amazing work