SHIP / Katsuhiro Miyamoto & Associates

© Courtesy of

Architects: Katsuhiro Miyamoto & Associates
Location: Nishinomiya, Hyogo,
Principal in Charge: Katsuhiro Miyamoto
Project Team: Kazuhiro Takeuchi
Collaborator: Masahiro Miyake / y+M design office
Structural Engineering: Masaichi Taguchi / TAPS
General Contractor: Yamamoto Komuten
Site Area: 193.65 sqm
Built Area: 63.27 sqm
Total Floor Area: 111.54 sqm
Project Year: 2006
Photographs: Courtesy of Katsuhiro Miyamoto & Associates

A residence built on a two-tiered site with a level difference of 3 meters. Because of the concern remained about the credibility of embankment and retaining wall built along the housing development, the foundation was laid on natural ground beneath the lower tier which was more reliable as the supporting stratum. The steel-made volume for public rooms floats over the retaining wall and above the upper tier for better view. Private rooms are arranged along the lower tier where the atmosphere is calm, at a distance from the front road, within a reinforced concrete structure which functions as a counterbalance to the overhanging volume.

floor plans
© Courtesy of Katsuhiro Miyamoto & Associates

An optimal use of curved surfaces designed in response to the site’s L-shaped plan was adopted in order to effectively support the large cantilevered volume. That is, instead of choosing a hierarchic structure of framework resistance system, a series of seamless structures of in-plane stress resistance system using steel sheets 12 mm thick made into panels with reinforcing ribs was set up to constitute a vessel-like steel shell structure. Although the first floor on the upper tier accommodates the entrance hall and one spare room, it mainly consists of voids –a sequence of external spaces that continue from the pilotis through the porch to the roof deck. The result is in fact much reminiscent of a ferryboat, in terms of both structure and layout, in which passenger decks and floating section are separated up and down with the vehicle decks in between.

© Courtesy of Katsuhiro Miyamoto & Associates

Cor-ten steel used for the structure of this house’s first floor and up is entirely untreated on the surface and bare, expected to be covered with stable rust in the future. Contrastingly, the interior surfaces –floor, wall, ceiling- are finished uniformly white with elaborate thermal insulation. Combined with their curved forms, it is intended that a neutral space with a feeling of loss of depth is created.

Cite: "SHIP / Katsuhiro Miyamoto & Associates" 21 Apr 2010. ArchDaily. Accessed 23 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=56953>
  • http://twitter.com/disagro/status/12578133576 Bocetos Digitales

    SHIP / Katsuhiro Miyamoto & Associates: © Courtesy of Katsuhiro Miyamoto & Associates
    Architects: Katsuhiro Miyamo… http://bit.ly/bNQQrF

  • http://twitter.com/indiarchitects/status/12579702215 INDIAN ARCHITECTS

    SHIP / Katsuhiro Miyamoto & Associates http://goo.gl/fb/Hinr3

  • http://twitter.com/moldingdesign/status/12581884332 Architecture+Molding

    SHIP / Katsuhiro Miyamoto & Associates: © Courtesy of Katsuhiro Miyamoto & Associates
    Architects: Katsuhiro Miyamo… http://bit.ly/bNQQrF

  • http://twitter.com/architektscholz/status/12583147758 Architekt R V Scholz

    #architekt SHIP / Katsuhiro Miyamoto & Associates: © Courtesy of Katsuhiro Miyamoto & Associat… http://bit.ly/8YsYzs #in http://dy.cx/c03

  • http://twitter.com/nicholaspatten/status/12596278595 Nicholas Patten

    I'd Live Here: Ship. http://bit.ly/baODyY

  • http://uptodayarch.blogspot.com up_today_arch

    I so like this project! It is very close to my thought about good architecture. And I very surprised that enough place inside.

  • http://twitter.com/orbitando/status/12599482111 Orbitando.com

    SHIP / Katsuhiro Miyamoto & Associates http://bit.ly/bips8C

  • http://twitter.com/homedecornews/status/12601255907 Home Decor News

    SHIP / Katsuhiro Miyamoto & Associates http://bit.ly/ccpbHq #architecture

  • http://twitter.com/jntquigley/status/12605861940 Janet M. Quigley

    RT @nicholaspatten I'd Live Here: Ship. http://bit.ly/baODyY …and you could call it recycling!

  • p

    Looks pretty dark inside in the middle of the day… Maybe a few windows wouldn’t have hurt…

    The form itself is cool I guess

  • justin

    i could be reading those drawings wrong, but the childrens room looks more like a padded cell. oh well, “put the kids outta sight outta mind”, may have been the brief?

  • nindya

    i dont get it.

  • arnold

    this house is realy simple. but architects had a good idea how to do it more expressive. the shape of ground size is realy nice, interesting and artistic. especialy from that sides, that was taken pictures (how about other home sides – I don’t know; they (pictures) are not here. the drawings facades are undistinguished).

    the facade material, decoration. well.. if the whole house would be in the same material, everything here would be ok; but now? there is no architectural body/whole. it sad a bit. and I miss the architectural integrity with the ground (basement) size and the “underground” size.

    and the decoration material – tin-plates; in this place, in this neighbourhood surrounding it very discord (but from the bad side). very dark and strange house. why did You used such material and such collor? ship? to use such material is very good in some public/social buildings (to highlight/underline some kind of Idea), but for living house, I think it’s a bit risky.

  • The Big Black & White Zebra

    The shape has an elegant eclecticism… very strong. Strange choice of windows and I agree about the children’s room – it seems the most vulnerable place in the house?

  • http://www.flickr.com/photos/vlodco_zotov/sets/ Vladimir Zotov

    But the architecture means not only elevations. Architecture first of all is a space. I can’t understand, it is so hard to add one additional floor, and built the rooms a little bit larger? Nice home for people which the whole day situated in office or don’t afraid claustrophobia.

  • Pingback: Casa SHIP: Vivienda con forma de embarcación, en acero corten

  • Gpanderson

    The risky skin is not decoration, it is the structure of the house.
    Space? Think maybe the size of the site limits the amount of buildable space.

    I guess nobody reads or tries to understand the architect’s explanation of the project, or tries to imagine that the resident’s culture and needs may be different from their own.

    It is a brilliant solution!