We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

BC House / GLR Arquitectos

GLR Arquitectosresidence in Nuevo Leon, Mexico sits on higher topography than its neighboring houses.   This “privileged situation” provides the home with greater height, and as a result, better vistas toward the National Park of Chipinque.   The home is comprised of simple, pure geometric volumes that intend to evoke an image of lightness within a language of heavy and massive volumes.

More about the project after the break.

The proposed access to the site is located to the North, where upon ascending through a long slope, the resident is led to the highest level, where the floor plan is located.

The project is also an exploration of new materials, including black granite, white exposed concrete, and exposed steel elements.    The home also includes a green roof as a way to integrate the landscape of the Sierra Madre mountain range into the residence.

On a sustainable note, the house was conceived as a sustainable entity since the project’s conception.   A study on energetic efficiency, which analyzes the sun trajectory and the prevailing winds in diverse seasons of the year  led the house to include a series of  diverse systems of isolation, like its double walls with poliisocianurate, an ecological insulator; double windows with low emissivity (Low-E) glass; systems of pluvial water harvesting and gray water treatment for irrigation, solar paddles for pool heating and garden illumination, solar water heaters, hydronic heating systems to reduce the power consumption, south oriented skylights, as well as a landscape project with native vegetation.

Project Team: Felipe Dorado Tomas Güereña Joaquin Jenis Oscar O’Farrill Diana Guerra

Photography: Jorge Taboada www.ideacubica.com

As seen on contemporist.

Cite:Karen Cilento. "BC House / GLR Arquitectos" 19 Apr 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/56874/bc-house-glr-arquitectos/>