ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Museum
  4. Mexico
  5. FRENTE
  6. 2006
  7. El Eco Museum Extension / FRENTE + LAR

El Eco Museum Extension / FRENTE + LAR

  • 01:00 - 9 April, 2010
El Eco Museum Extension / FRENTE + LAR
El Eco Museum Extension / FRENTE + LAR, © Alvaro Capistrán
© Alvaro Capistrán

© Alvaro Capistrán © Alvaro Capistrán © Juan Carlos Polanco © Fidel Ugarte +13

  • Architects

  • Location

    Colonia San Rafael, México City, Mexico
  • Architects

    LAR / Fernando Romero + FRENTE / Juan Pablo Maza
  • Project Team

    Gonzalo Elizarraras, David Ortega, Estefanía Hoth, Karla Aragón, Miriam Gutierrez, Mariel de la Torre, Dolores Robles, Eduardo Sosa, Luis Fuentes, Luis Flores, Gerardo Galicia, Ana Medina, Abril Tovar, Diego Jasso, Santiago Trejo, Edgar Rodríguez, Omar Félix, Susana Hernández
  • Client

    UNAM (Universidad Nacional Autónoma de México)
  • Area

    329.0 sqm
  • Project Year

    2006
  • Photographs

From the architect. The experimental museum “El Eco”, developed by Mathías Goeritz in 1952, is one of the most significant and emblematic buildings of the twentieth century in Mexico.

© Fidel Ugarte
© Fidel Ugarte

In 2005 the museum was restored by the UNAM, and in 2006 a contest was called for an annex building to contain its complementary services.

© Juan Carlos Polanco
© Juan Carlos Polanco

The winning proposal designed by LAR and FRENTE, is a careful exercise of integration with the original construction and dignifies the Eco Museum.

© Jorge Silva
© Jorge Silva

The project is notable for its discreet and respectful attitude towards the existing building while retaining a contemporary character.

© Alvaro Capistrán
© Alvaro Capistrán

The “L” form building is situated between two trapezoidal patios, the main one opens to the street and the second one is an interior patio.

© Alvaro Capistrán
© Alvaro Capistrán

The ground floor has a multiple activities room, workshop and storage room. The upper floor has offices, dinning room and washroom.

© Alvaro Capistrán
© Alvaro Capistrán
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "El Eco Museum Extension / FRENTE + LAR" 09 Apr 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/55298/el-eco-museum-extension-lar-frente/>
Read comments

7 Comments

Rafael Cubillo Bravo · July 28, 2011

Llegando de visitar el Museo "el eco" de F. Romero http://t.co/kHCT0RL. Ademas de la Biblioteca Vasconcelos de Kalach http://t.co/vGaPiKZ.

carballo · December 17, 2010

http://bit.ly/eIcgw0 cuanta decencia! esto es un menos es mas atípico a lo común, muy interesante @bernoriginal #architecture

Karla Yurenni Torres · December 09, 2010
up_today_arch · April 12, 2010

perfect simplicity! Nothing more exept of architecture. Good work. Very close to my mind.

G · April 12, 2010

Gerson
In between is respect!
not trying to compite as you quote " the emotive architecture of Mathias Goeritz"
So you hit on the nail!

gerson · April 11, 2010

Nice but what between this and the emotive architecture of Mathias Goeritz

soul · April 10, 2010

that is amazing

···

Comments are closed

Read comments
© Alvaro Capistrán

El Eco博物馆扩建 / FRENTE&LAR