ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Higher Education
  4. United States
  5. wHY
  6. 2014
  7. Pomona College Studio Art Hall / wHY

Pomona College Studio Art Hall / wHY

Pomona College Studio Art Hall / wHY
Pomona College Studio Art Hall / wHY, © Iwan Baan
© Iwan Baan

© Iwan Baan © Iwan Baan © Iwan Baan © Iwan Baan +48

  • Architects

  • Location

    Pomona Hall, Amherst, Claremont, CA 91711, USA
  • Landscape

    wHY in collaboration with EPT Design
  • Furniture/Objects

    wHY in collaboration with the Pomona College Art Department
  • Area

    35000.0 ft2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Structural Engineer

    Thornton Tomasetti
  • MEP

    Stantec
  • Civil

    Magnusson Klemencic Associates
  • Landscape

    EPT Design
  • Acoustical

    Veneklasen Associates
  • Lightning

    George Sexton Associates
  • Waterproofing

    Roofing Waterproofing and Forensics Inc
  • Vertical Transportation

    Lerch Bates
  • Door Hardware

    Assa Abloy Muscar, Shari
  • Code Consultant

    AON Fire protection engineering
  • Contractor

    Hamilton Construction
  • Site Area

    88 acres
  • Cost

    $ 21+Million
  • More SpecsLess Specs
© Iwan Baan
© Iwan Baan

At the heart of Pomona College’s mission is to create a balanced, well-rounded education for its graduates. Believing that an exposure to the studio arts is critical within this framework, the 35,000 square foot Studio Art Hall brings art making, art appreciation, and art interaction together under one roof, synergizing many important faces of the school’s esteemed identity as a leading liberal arts college.

First Floor Plan
First Floor Plan

Sustainability Diagram Second Floor Plan Site Strategy Site Plan +48

wHY’s team worked with the Art Department faculty and students early on to reimagine the program and site in support of positioning art in the center of campus. Programming sessions uncovered a desire for mixing and exposing different disciplines during the art-making process. The idea being that as formative minds explore new ideas, materials and media, collisions between different thoughts and influences should be encouraged.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

The village-like open, porous nature of the architecture encourages collaboration among art majors as well as non-art majors with program elements arranged around a central courtyard that itself is part of a prominent diagonal path through
campus. Accomplished through semi-public, collaborative ‘Grey Spaces,’ the building maximizes the intersection between students, faculty and staff as they move through the studios and public areas.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

© Iwan Baan © Iwan Baan © Iwan Baan © Iwan Baan +48

A strategic, non-hierarchical gathering stacking of studio spaces (mediums) fuels an openness and unrestricted approach to art. The expansive use of glass provides students with transparency to the whole — insights into the creative processes of their peers and faculty members in multiple disciplines.

Sustainability Strategy
Sustainability Strategy
Sustainability Diagram
Sustainability Diagram

Covering and bringing it all together is an arching steel and wood roof that echoes the rise and fall of the nearby mountain range and draws parallels to the historic bowstring trussed warehouses that now house art galleries and studios throughout Los Angeles. In a nod to its inspiring placement on campus and within Southern California, floor-to-ceiling windows in many studios frame the expansive San Gabriel Mountains, rolling native landscape and an historic oak grove. The capacity to expand the working environment into the open air or natural surroundings is also encouraged.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

To maximize efficiency, the site, building and interior design integrate sustainable components for uninterrupted art making. It is a green, cool and transparent atmosphere for the arts and the cross-pollination of ideas at Pomona College.

© Iwan Baan
© Iwan Baan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: Igor Fracalossi. "Pomona College Studio Art Hall / wHY" 30 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/552408/in-progress-pomona-college-studio-art-hall-why-architecture/>
Read comments