Satiya House / adn Architectures

© Filip Dujardin

Architects: adn Architectures
Location: Kraainem,
Project Team: David Henquinet, Nicolas Iacobellis, Didier Vander Heyden
Floor Area: 350 sqm
Project Year: 2006-2010
Photographs: Filip Dujardin

section
© Filip Dujardin

The client wished to transform and extend his house to be able to accommodate a large family. The existing situation, a working house of the years ’30 of 100 sqm, consequently will become a resolutely contemporary house of 350 sqm. The first will is to include the extension in continuity with the neighbourhood (inclined roof, black tiles, white painted bricks, etc). Secondly, the intention is to reflect on creative architecture, as well by its external/interior geometry, as by a more significant dimension (reflexion on textures of the external facing amongst other things).

© Filip Dujardin

The extension results in a principle of envelope recovering a volume in which the included spaces are conceived like functionalized boxes. A play of full and vacuum is set up and expresses the will of close, direct, generous relations between the various levels. The external openings meet the internal needs for the house, with the specific choices of sights on the external environment, like the run of the sun during the day. The street front defines clearly the position of the entrance. External and interior volume is a set of diagonals inducing a dynamics of space. The choice of abstraction by the black & white is a desire to propose the conceptual aspect of the project while allowing architecture built to put itself “besides”, to allow the space to live as such.

Cite: "Satiya House / adn Architectures" 31 Mar 2010. ArchDaily. Accessed 16 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=54771>

5 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    i think this is a brilliant project, and so well executed. My only issue is the unfortunate “halving” of the facade gable down the middle. It would have been more interesting to let the gable pretend to belong to the other unit.

  2. Thumb up Thumb down 0

    @ squidly, I think the gable split is exactly what makes it compelling. sure, it could have been part of one or the other, but the split and subtle change in color intrigue viewers…

Share your thoughts