EMA Haus / Bernardo Bader

Courtesy of Architekt DI Bernardo Bader

Architects: Bernardo Bader
Location: Feldkrich, Voralberg,
Collaborator: Sven Matt
Building Contractor: Berchtold Holzbau, Wolfurt
Site Area: 645 sqm
Constructed Area: 120 sqm
Budget: 200.000€
Design Year: 2005-2006
Construction Year: 2006-2007
Photographs: Courtesy of Architekt DI Bernardo Bader

situation plan

Having inherited a small building plot in the town of Feldkirch close to the Swiss border, a young woman demand for a home that would perfectly fit her individual needs, without exceeding the extremely tight budget. Best possible use of space with a custom-made building was the main goal to be achieved.

Courtesy of Architekt DI Bernardo Bader

With a total area of 120 sqm – including a garage (according to building code needed) – spread over 3 levels, the building occupies a minimal footprint on the plot, leaving most of the garden unaffected. The resulting advantageous volume-to-surface ratio ensures sustainable, energy-efficient and cost-effective living.

Courtesy of Architekt DI Bernardo Bader

To build in the height creates the great advantage of free view in spite of expected compaction in the neighborhood. On the ground floor a “summer-studio” directly links to the garden, bath and bedrooms are located on the second floor, while kitchen, dining and living area are situated on the top floor – offering a preferred view to the Swiss mountains. The levels gain their own characteristics by the uniqueness of the windows. Varying in size and position, every opening controls and focuses the perception of the outward landscape in its own way.

Courtesy of Architekt DI Bernardo Bader

Prefabricated timber-elements for walls and ceilings, being already fully equipped with technical installations and the interior panelling made from birch plywood, ensured short construction time and low building cost.

The essential aim of the project is to define a novel approach to one of the true challenges of contemporary architecture: low budget – high quality.

Cite: "EMA Haus / Bernardo Bader" 23 Mar 2010. ArchDaily. Accessed 25 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=53503>

8 comments

  1. Thumb up Thumb down +1

    A nice effort, but the interior will not age well at all. i like the idea of creating a perch for the public areas.

  2. Thumb up Thumb down +1

    This out does the Japanese at it’s coolness. My sincerest congratulations to a great project. I could live here.

  3. Thumb up Thumb down -1

    This house has the simplicity of the historic Colonial American Salt Box and the compactness of a 1910 Row house complete with the potential car tucked neatly beneath. Stepped extrusions would be an ideal housing/office prototype-swap out a few cars for retail and voila, a mixed-use modular unit.

Share your thoughts