ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Refurbishment
  4. The Netherlands
  5. MAMM DESIGN
  6. 2013
  7. Apartment in Amsterdam / MAMM Design

Apartment in Amsterdam / MAMM Design

  • 01:00 - 1 August, 2014
Apartment in Amsterdam / MAMM Design
Apartment in Amsterdam / MAMM Design, © Takumi Ota
© Takumi Ota

© Takumi Ota © Takumi Ota © Takumi Ota © Takumi Ota +15

  • Architects

  • Location

  • Architect in Charge

    Akira Mada, Maya Mada
  • Area

    133.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Structural Engineers

    STRUCTURE engineering
  • Lighting Design

    LIGHTDESIGN
  • Main Contractor

    Smartinterior
  • More SpecsLess Specs
© Takumi Ota
© Takumi Ota

From the architect. This is a renovation project of a duplex unit in an 85-year-old housing for a family of four. Since they have not been brought up in Amsterdam where they have a lot of gloomy weather, their request was to have maximum sunlight in the house. And also they want to have a space where they can feel each other.

© Takumi Ota
© Takumi Ota

Originally, there is a skylight at the top of staircase which connects upper and lower floors. Though the staircase itself was filled with sunlight coming from the skylight, the stairs and walls around them prevent the light from entering into the other part of the house. We took away the stairs, walls and a part of the upper floor’s slab, so that the sunlight can spread into all over the house. At the same time, the void connects the family.

© Takumi Ota
© Takumi Ota

There is a symbolic tower-shaped element standing through the house. Kitchen, bathroom and toilets are packed into the tower, utilizing existing pipe box. We placed new grating stairs climbing around the tower to create some place to stay at various levels. With the new circulation and spatial device, the family can create and enjoy various scenes of their daily life.

© Takumi Ota
© Takumi Ota
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Apartment in Amsterdam / MAMM Design" 01 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/531967/apartment-in-amsterdam-mamm-design/>
Read comments