ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Rehabilitation Center
  4. France
  5. h2o architectes
  6. 2014
  7. Epée de Bois - Nursery / h2o architectes

Epée de Bois - Nursery / h2o architectes

  • 01:00 - 16 July, 2014
Epée de Bois - Nursery / h2o architectes
© Julien Attard
© Julien Attard

© Julien Attard © Julien Attard © Julien Attard © Julien Attard +21

  • Engineering

    ID+

From the architect. This project consists in the extension and rehabilitation of a nursery for 24 children. The nursery is located on a very tight and narrow site, almost hidden by several very different looking buildings.

Epée de Bois - Nursery / h2o architectes, © Julien Attard
© Julien Attard

The extension of the nursery is an opportunity to give new coherence to the group of buildings. It is set against an existing building at the end of the courtyard, and is given a distinct visual identity as a clear, readable volume. A light exterior perforated shell protects the glass building which houses the nursery spaces and play terraces on the first level.

© Julien Attard
© Julien Attard

This exterior shell enables light to penetrate into the building; it undulates slightly to indicate the entrances. Views from the inside are thus created, so that the children can look out from the roof terrace which has become an open playground.

Floor Plan
Floor Plan

The nursery is built on three levels, the children occupying the ground -floor and first floor. Technical and private spaces are relegated to the basement. This level is lit by an English courtyard offering views on linear plantations at the base of the façades. A trellis encourages climbing plants to develop high into an envelope of light canvas. The latter acts as a visual protection from the windows of the nursery.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Epée de Bois - Nursery / h2o architectes" 16 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/525186/epee-de-bois-nursery-h2o-architectes/>
Read comments
© Julien Attard

巴黎中心托儿所的扩建与修复 / h2o architectes