ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

The Vanglo House / LWPAC

  • 01:00 - 7 July, 2014
The Vanglo House / LWPAC
The Vanglo House / LWPAC, © Ema Peter
© Ema Peter
  • Architects

  • Location

    Vancouver, BC, Canada
  • Architect and Designer

    Oliver Lang, Cynthia Wilson Principal, Thomas Bocahut
  • Area

    172.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Ema Peter © Ema Peter © Ema Peter © Ema Peter +19

  • Developer and Builder

    Vanglo Sustainable Construction Group
  • Structural Engineer

    PJB Engineering, Pershing J. Balayo
  • Landscape Design

    TLZ Design Consultants, Tenille Ziegenhagel
  • Interior Design

    Vanglo + LWPAC

The Vanglo house has been designed as a truly urban dwelling for a compact inner city infill site, in the centrally located Main Street area of Vancouver. This required a departure from typical Vancouver housing typologies.

The design approach focusses on essential qualities such as adaptability and flexibility to changing living conditions, access to daylight while mitigating privacy, access to outdoor living while being on a small urban infill site and the ability to generate income from a rental suite.

© Ema Peter
© Ema Peter

An inverted vertical organization provides a delightful living/play/entertainment room placed on the top floor in to the tree canopy, doubling up the living space with a threshold free deck.

The design evolves social aspects of urban homes including the porch and large entry stair (stoop). The house is set with a strong street presence and the facade and roof slope articulation are unexpected responses to outright bylaw requirements. It redefines these various issues in engaging and contemporary expressions, attempting to link the history of the City into an urban future.

Site Plan
Site Plan

Urban Art and Abstraction

The house was designed as a form of urban art. The white creased concrete fibre panels unify the body of the house and blur typical expressions of floor levels while the roof and facade create a continuos form. The windows form an abstract expression and strategically perforate the south facing skin to mediate daylight and privacy.

© Ema Peter
© Ema Peter

Sustainability and Adaptability

The Vanglo house was designed to meet the latest sustainability standards. The previous structure has been carefully deconstructed and largely recycled, the new house is energy star compliant, has triple glazed windows and a high performance envelope. The house is very compact with a 1,300 sf 3BR main unit and a 500sf 1BR suite plus a flex area. Adaptable floor plans with clear spanning structure across the entire building width allow for a high degree of adaptability for a choice of office, family, recreational or income rental uses.

© Ema Peter
© Ema Peter

Collaboration

The Vanglo house is the result of an outstanding collaboration between the architect/designer LWPAC Lang Wilson Practice in Architecture Culture and the builder/developer Vanglo Sustainable Construction Group.

Section
Section
Cite: "The Vanglo House / LWPAC" 07 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/522305/the-vanglo-house-lwpac/>