ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Hotel Hotel Lobby and Nishi Grand Stair Interior / March Studio

  • 01:00 - 15 June, 2014
Hotel Hotel Lobby and Nishi Grand Stair Interior / March Studio
Hotel Hotel Lobby and Nishi Grand Stair Interior / March Studio, © John Gollings
© John Gollings
  • Architects

  • Location

    25 Edinburgh Avenue, Canberra ACT 2601, Australia
  • Design Team

    Rodney Eggleston, Sam Rice, Julian Canterbury, Jack Crocker, Jono Ware, Haslett Grounds, Patrick Macasaet
  • Photographs

    John Gollings, Courtesy of March Studio, Rodney Eggleston

Courtesy of March Studio Courtesy of March Studio Courtesy of March Studio Courtesy of March Studio +50

  • Landscaping and Mentoring

    Bob Earl - Oculus Landscape
  • Builder

    CBD Contracting / Nikias Diamond
  • Engineer

    Co-Struct Structural & Civil Engineers
  • Lightning Design

    PointOfView
  • Project Management

    James Bichard - Arup / Molonglo Group
© John Gollings
© John Gollings

From the architect. Located in NewActon, a diverse new precinct in Canberra, Nishi Commercial is a major new development housing government departments, private offices, a cinema and cafes. The lobby, designed by March Studio, projects a unique identity through thousands of lengths of repurposed timber, blurring boundaries while directing views and movement. A grand stair - the stage for performances as much as idle procrastination - leads up to the HotelHotel lobby and bar. In the stair the timber is heavy, grounded, a stacked agglomeration. Freed to scatter up the walls and across the ceiling, the suspended timber filters exterior light and views into and from internal spaces. Spidery, pixellated shadows are cast on the floor and bare walls.

Courtesy of March Studio
Courtesy of March Studio

The stair links Nishi Commercial to Nishi Residential, a multi-storey apartment building, housing 2 floors of hotel rooms, wrapped around a central courtyard and light well. The ground floor contains HotelHotel's lobby, reception, concierge and bar, as well as retail and hospitality tenancies. On the ground floor of the boutique hotel, March Studio was engaged to create spaces which encouraged residents, guests and visitors to linger in what can oen be a transient space.

Courtesy of March Studio
Courtesy of March Studio

The walls in the hotel lobby - and the seating, the benches, the counters - are an attempt to bring the handmade into the rigorous, polished building around it. Materials - custom gluelam timber, precast concrete beams - are allowed to sit, unadorned, stacked in a simple manner, overlapping, their joints overrunning and poking out. The singular system - the same for both materials - is stretched where needed, opened where useful, broken where forced. A large space is enveloped in this manner and then diffused, variegated by operations within these rules, to allow for spaces which have their own character. Doors that are part opening, part display, continue this language in apparently weightless steel. This steel is picked up to lighten the bar, where stacked concrete props up sleek steel, which weaves into and halts the flow of suspended timber bursting up the stairs from the commercial lobby. Above the seating in front of the bar, large holes have been punched into the concrete slab capping the space. These portholes allow glimpses into the courtyard above and natural light to enter the space.

Courtesy of March Studio
Courtesy of March Studio

The main entrance to Nishi Residential, opposite the linking stair, was also part of March Studio's brief. Outside is a canopy which shrugs off its weight with flowing timber recalling the Commercial Lobby. The entrance airlock is lined on two walls and ceiling with what could be steel punchcards for an ancient mainframe. Filling the gaps punched in these steel sandwich panels are amber marbles, thick glass which filters the light and warms the space. The directionality of the commercial lobby is mirrored here, in the lines of punched holes on wall and ceiling, which scatter across the rear wall and flow into the stacked timber of the HotelHotel library.

Section
Section
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Hotel Hotel Lobby and Nishi Grand Stair Interior / March Studio" 15 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/515326/hotel-hotel-lobby-and-nishi-grand-stair-interior-march-studio/>