ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Estudio.Entresitio
  6. 2013
  7. # House # 1.130 / Estudio.Entresitio

# House # 1.130 / Estudio.Entresitio

  • 01:00 - 13 June, 2014
# House # 1.130 / Estudio.Entresitio
# House # 1.130 / Estudio.Entresitio, © Roland Halbe
© Roland Halbe

Courtesy of Estudio.Entresitio Courtesy of Estudio.Entresitio © Roland Halbe © Roland Halbe +22

  • Architects

  • Location

    Madrid, Spain
  • Design Team

    María Hurtado de Mendoza, César Jiménez de Tejada, José María Hurtado de Mendoza, Álvar Ruiz
  • Area

    500.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

    Roland Halbe, Courtesy of Estudio.Entresitio
  • Collaborators

    Miguel Crespo, Marco Plazzogna, Anne-Dorothée Herbot, Mia Molato
  • Structure

    María José Camporro
  • Construction supervisor

    Guillermo Parilla
  • General contractor

    María Hurtado de Mendoza, César Jiménez de Tejada, José María Hurtado de Mendoza
  • More SpecsLess Specs

From the architect. This is a single-family house, but quite a large one, something over 5 hundred square meters, site is narrow and long and sloped towards south.

Two different schemes superimposed one on top the other; a longitudinal one, based on spatial forking, and the one underneath, based on a hand fingers like configuration. As a result, it is a fractured mass, ruled by the rhythm of the roof structure.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

Some other important things are the growth against the slope, entrance through the umbilicus and permeable skins that thicken space boundaries.

Upper level is a daytime pavilion with a metal roof structure that goes all the way through in visual continuity, with long views through a sequence of spaces.

Concrete supporting walls and glass enclosure are the other two vertical elements, blurring the idea of interior and exterior.

Courtesy of Estudio.Entresitio
Courtesy of Estudio.Entresitio

Rooms below are burrow like, with nested openings in between them.

As for the floor plan solution, structure above combs space in a single direction, transversal to movement while below, penetrations fragment the volume bringing light deep inside the built mass.

It is a formless project in the sense that is impossible getting any volumetric understanding as spectator, also because of the camouflage of the permeable skin with the concrete, dynamic in perception because of light.

Courtesy of Estudio.Entresitio
Courtesy of Estudio.Entresitio

The permeable skin follows the same rhythm in pattern of vertical lines as the concrete surfaces; is not only about the absence of frames, supporting elements are secondary and intentionally hidden and as thin as possible, also for the moveable parts.

It is an inhabitable porous enclosure, made by superimposition of multiple layer with different density and permeability and therefore, different degrees of interiority.

Floor Plan
Floor Plan

For this project we have been not only the architects but also the general contractor; this time, not only the art or process of building was in our hands but the act of physical construction.

Cite: "# House # 1.130 / Estudio.Entresitio" 13 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/515201/house-1-130-estudio-entresitio/>
Read comments

4 Comments

Romeu Ferreira · June 26, 2015

In Madrid? 40ºC at shadows... Beautiful, but...

ROC2C Celso Gonçalves · September 17, 2014

It was a great pleasure for us,ROC2C, to share our paving experience in this special project.

Alireza · June 27, 2014

hello

projekutuphanesi · June 17, 2014

good. perfect

···

Comments are closed

Read comments