ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Architecture
  4. Belgium
  5. Dehullu Architecten
  6. 2014
  7. Auditorium AZ Groeninge Kortrijk / Dehullu Architecten

Auditorium AZ Groeninge Kortrijk / Dehullu Architecten

  • 00:00 - 30 May, 2014
Auditorium AZ Groeninge Kortrijk / Dehullu Architecten
Auditorium AZ Groeninge Kortrijk / Dehullu Architecten, © Dennis De Smet
© Dennis De Smet

© Dennis De Smet © Dennis De Smet © Dennis De Smet © Dennis De Smet +20

© Dennis De Smet
© Dennis De Smet

From the architect. The auditorium is part of a meeting centre that is situated on the site of the general hospital of AZ Groeninge in Kortrijk, Belgium. The hospital itself and all of the infrastructure is designed on a strict cartesian grid. Compared to the hospital the auditorium is only a tiny building, it is located in a corner of the site.

Floor Plan -1
Floor Plan -1

It was the intension of the architects to design a building with its own identity, a building on which the cartesian grid was not imposed. It is a hide-out for the staff of the hospital, a place to be away from professional obligations, well integrated in the green surroundings. The building is distinct, has a gracious and optimistic elegance.

© Dennis De Smet
© Dennis De Smet
© Dennis De Smet
© Dennis De Smet

The new building is an extension to an old 'villa' that was transformed into a meeting centre with 6 meeting rooms. The new extension holds catering facilities and is equipped with high-end projection technology in the main auditorium. Also, due its location, it creates a double new entrance to the complex on two different levels. The slope of the main auditorium bridges these two different levels.

© Dennis De Smet
© Dennis De Smet

In the use of materials it is striking that the bricks in the facade are placed vertically. Because of the shape of the walls, it was the most logic way to place them. The use of the golden doors in the interior is a reference to the old Villa. The hall with the main staircase is lit by ‘light Blubs’, an artwork of the Dutch designer Pieke Bergmans. The meeting centre can be used by approximately 300 visitors. In the main auditorium 230 people can be seated.

© Dennis De Smet
© Dennis De Smet
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Auditorium AZ Groeninge Kortrijk / Dehullu Architecten" 30 May 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/510250/auditorium-az-groeninge-kortrijk-dehullu-architecten/>
Read comments
Read comments