ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurant
  4. Malta
  5. Chris Briffa Architects
  6. 2007
  7. Two TwentyTwo / Chris Briffa Architects

Two TwentyTwo / Chris Briffa Architects

  • 01:00 - 26 May, 2014
Two TwentyTwo / Chris Briffa Architects
Two TwentyTwo / Chris Briffa Architects, © David Pisani
© David Pisani

© David Pisani © David Pisani © David Pisani © David Pisani +24

© David Pisani
© David Pisani

From the architect. We imagined an urbane box which, like a mobile kiosk, could be plugged into the ancient fortifications and inaugurate their regeneration. Its sloping wall, imitating the angle of the bastions, maximises square metres on both ground and first floor; while preserving the original volume of the vault. The steel-timber structure contains light, power, sound, running water, cooling, air extraction, food and drinks; its well-hidden infrastructure ridding the bastion walls of all visible interventions.

Section
Section

The box separates the dining (downstairs) from the lounging (upstairs), and slides outside to a voyeuristic terrace looking out over the scene and onto the harbour. At its inner end, the dark and sensuous toilets were fitted with a custom-made glass curtain and additional hidden conveniences.

© David Pisani
© David Pisani

The outdoor concrete terrace, split into two by an illuminated waterfall, sinks gently like an amphitheatre around the raw, fortified landscape. Reflecting the interior plan, the waterfall separates the dining from the lounge areas.

Section
Section

The shape of the box became the logo of the venue, the address of the site became its name. After eleven months awaiting various permits and eleven weeks of intense site works, the box’s tilted door opened and welcomed its first guests on January 2007.

© David Pisani
© David Pisani
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Two TwentyTwo / Chris Briffa Architects" 26 May 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/508963/two-twentytwo-chris-briffa-architects/>
Read comments

0 Comments

···

Comments are closed

Read comments