Brighton Townhouses / Martin Friedrich Architects

  • 16 May 2014
  • Houses Selected Works
© Derek Swalwell

Architects: Martin Friedrich Architects
Location: Brighton,
Design Principal: Martin Friedrich
Project Architects: Michael Ceckiewicz , Kris Treagus and Prashanth Iyer
Area: 519 sqm
Year: 2013
Photographs: Derek Swalwell, Courtesy of Martin Friedrich, Gerard Warrener

Buldier: 1186 Pty Ltd
Structural Engineer: Vayco Structures
Landscaping: Jack Merlo Design
Joinery: Touch wood cabinetry
Metal Work: Hiba design and construct
Electrical Contractor: Eslec
Total Site Area: 697 sqm total

© Derek Swalwell

From the architect. In today’s world, while requiring their indoor areas to provide for a comfortable and perhaps luxurious lifestyle, many people no longer want or need the maintenance of large gardens.  These two townhouses in an affluent, Bayside suburb of Melbourne have been designed to be the perfect answer for this lifestyle.

Courtesy of Martin Friedrich

The minimalist, contemporary design of these Brighton townhouses include spacious living / dining rooms opening via sliding doors allowing full openings to entertainer’s courtyards with wrap around pools.

Floor Plan

The main entry areas opens onto a fully glazed wall orientated to view the pool beyond. However the pivotal feature of this space is the free standing sculptural circular staircase transcending all three levels with a large circular skylight flooding the interior in natural light.

© Derek Swalwell

The building is finished in a minimalist palette of pure white render externally with white louvers on the front and rear providing privacy from the neighbouring townhouse and breaking up the simple shapes of the cantilevered cuboidal forms.  Internally, the deep grey European oak flooring, Pietro Grigio marble and mink grey carpet contrast with the white walls and add warmth and richness. The colour of the flooring is repeated in custom designed cabinetry throughout the houses including the cinema and study. The pure white interior is further accentuated by the vivid colours of the artwork.

Floor Plan

On the first floor 3 generous sized bedrooms enjoy access to private en-suites, walk in robes and private balconies. These are connected via a gallery walkway with a continuous skylight running along the entire length. This skylight is broken up into 8 glazed sections with gimbled lights in each section projecting on paintings below.

Courtesy of Martin Friedrich

The basement with natural light permeating from the skylight 3 level above houses cinema, cellar, gymnasium and a 5 car garage with turntable.

Cite: "Brighton Townhouses / Martin Friedrich Architects" 16 May 2014. ArchDaily. Accessed 24 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=505835>
  • muhammad bilal

    Sir can any one send me the dimentions of the house plane