Zen House / Estudio Gómez de la Torre & Guerrero Arquitectos

© Juan Solano

Architects: Estudio Gómez de la Torre & Guerrero Arquitectos
Location: ,
Architect In Charge: Enrique Gómez de la Torre Salas, María del Carmen Guerrero Yábar
Area: 245.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Juan Solano

© Juan Solano

From the architect. This beach house has been worked under the concept of Zen philosophy therefore has set an aesthetic of simple lines, integration of space and simplicity in the finish. It is designed to encourage reflection and meditation which implies the enjoyment of a home to rest. We used materials such as stone walls, wood deck and aluminum bronze, which is very easy to maintain on the beach and also creates the feeling of the warmth. By the action of removing the roof of the side walls plated with talamoye rock, we accomplished the effect of the entry of natural light in the day creating a sense of independence and light weight structures, in the dark it creates an indirect lighting that gives the spaces a mystical halo creating a serene and harmonious environment.

First Floor Plan

The social area of ​​the house is organized by integrating the living room, kitchen and terrace spaces. The terrace is divided into an uncontained income terrace and another that can be completely closed off by glass screens engaging to the interiors and has a west facing Jacuzzi for the afternoon basking. The social space is versatile and integrated work may through the glass screens that serve as rice paper screens, dividing the spaces as required. Were generally used neutral colors, white and gray in the walls and furniture and gray porcelain tiles on the floors. The kitchen has its granite tables in chocolate color. The proposed deck on the terrace of the entrance creates a sense of unity between the exterior and interior, a unit which in turn is reflected in the spatial structure of the house, a search of synesthesia: the fusion of the senses.

© Juan Solano

The first level is the social area, integrating the kitchen, the master bedroom with bathroom and the service area, which is accessed through the rear entrance. The staircase connects the basement level and the rooftop terrace of the house. At the lowest level are the bedrooms with bathrooms, living room and two patios with lighting and ventilation environments. On the roof terrace there is a great place with a pool, a bar area integrated to it with a grill and dining spaces for an outdoor seating.

© Juan Solano

The Zen is experienced, not explained, perhaps because of that experience in daily life, of using and enjoying the space of this home is the best reason why it was designed the way it is.

Section
Cite: "Zen House / Estudio Gómez de la Torre & Guerrero Arquitectos" 15 May 2014. ArchDaily. Accessed 02 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=505582>

Share your thoughts