ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. NatureHumaine
  6. 2013
  7. Coleraine Duplex / NatureHumaine

Coleraine Duplex / NatureHumaine

  • 01:00 - 16 April, 2014
Coleraine Duplex / NatureHumaine
Coleraine Duplex / NatureHumaine, © Adrien Williams
© Adrien Williams

© Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams +22

© Adrien Williams
© Adrien Williams

From the architect. This project was completed for a developer/home builder at the intersection between Coleraine Street and a laneway in Montreal’s Point St-Charles neighborhood.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

The basic program for this project required 2 row-homes on an 8.7m wide lot. After accounting for setbacks and other constraints, traditional planning approaches would have resulted in 2 long narrow houses, which severely lacked natural light. Our solution was to intertwine both units in a zigzag fashion, maximizing on natural light, and creating dynamic angular spaces. The two units intersect at the top floor to create an intimate space for a master bedroom, an office, and a terrace in each unit. This design was reinforced by the site’s footprint, which has a 75-degree angle at the intersection between the street and the laneway and further inspired the creation of angular forms and oblique perspective lines within the interior.

Diagram
Diagram
Diagram
Diagram

The building is composed of a brick base, which relates to the neighborhoods vernacular, and is topped with a contemporary angular volume clad in steel that cantilevers over the base. The minimalist interiors each have a double height space with a suspended wood platform. The stair, wrapped in a black expanded-steel handrail, ascends to the master bedroom where a reading nook bathes in natural sunlight.

© Adrien Williams
© Adrien Williams
Cite: "Coleraine Duplex / NatureHumaine" 16 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/496654/coleraine-duplex-naturehumaine/>
Read comments
Read comments