ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. South Korea
  5. Architects Group RAUM
  6. 2014
  7. Maroin Office Building / Architects Group RAUM

Maroin Office Building / Architects Group RAUM

  • 01:00 - 14 April, 2014
Maroin Office Building / Architects Group RAUM
Maroin Office Building / Architects Group RAUM, © Yoon Joon-hwan
© Yoon Joon-hwan

© Yoon Joon-hwan © Yoon Joon-hwan © Yoon Joon-hwan © Yoon Joon-hwan +39

  • Architects

  • Location

    146-9 Millak-dong, Suyeong-gu, Busan, South Korea
  • Architect in Charge

    Oh sin-wook
  • Partner Architect

    No Jeong-min
  • Design Team

    Ha Joung-un, Park Jeong-a, Lee Chul-woo, Lee Yeong-suk, Kim Dae-won, Yu Seong-cheol, Park Woo-jin
  • Area

    233.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Construction

    Kim Tae-hong + Daejeong Construction + Lee Gwang-seok
  • Electric Engineer

    Young Shin Engineering
  • Structural Engineer

    In Structure Engineering
  • Mechanical Engineer

    Shinhung Engineering
  • Gross Floor Area

    734.02sqm
  • Site Area

    400.00 ㎡
  • Floor Area Ratio

    183.51 %
  • Building Scope

    4F
  • Height

    16.5 m
  • External Facing

    Terracoat Superfine, Exposed Mass Concrete
  • Structure

    RC
  • Parking

    5
  • Client

    JSON Inc.
  • More SpecsLess Specs
© Yoon Joon-hwan
© Yoon Joon-hwan

Maroin office building

Section
Section

Haeundae and Gwangalli areas of Busan are currently under development with world class reputation and capital invested. This site is an alienated place from various developments in surrounding areas of Haeundae and Gwangalli. Moreover, this site is a place whose development is stopped as it is alienated from local residents.

© Yoon Joon-hwan
© Yoon Joon-hwan

This is a project to move head office of a small venture firm. This firm has been using one room of a large office building located a huge business office zone. They found a small sized site matched with the firm’s budget and their purpose was to make work space for their own business.

© Yoon Joon-hwan
© Yoon Joon-hwan

The image from this place is filled with alienated landscapes from city. And the image resembled that of small venture firm (Maroin) Therefore the architect wanted a new company image to be made. Especially I needed an image to make it possible to do something impossible. And he expected that the image in the street is improved through an image made from the site. The concept is to express a challenging image for venture firm from the street whose surrounding areas are depressed. So I expressed the image with risen volume and smooth skin.

Antinomy Wall

© Yoon Joon-hwan
© Yoon Joon-hwan

The architect generated several surfaces using various architectural limited lines. And he made volumes manipulating those surfaces. It was possible to watch other volumes from space in each volume. Especially, it enabled users who experienced spaces and architectures to feel not only landscapes of time but also landscapes made of visual touch and light.

© Yoon Joon-hwan
© Yoon Joon-hwan

In other words, this made it possible for users to experience visual tectonic cloths, perceptual skin and space & light effect made between them. Experiences created from this site make images more affluent. Images reflected by white skin and nearby buildings open physical limits of spaces and further extend spaces dramatically. Elements creating important images are walls and white skin hanging on 2nd and 3rd floors.

Floor Plan
Floor Plan

These elements generate light weight and huge massing sense for whole the building in order to create the company Maroin image. The wall and surface implies antinomy wall by making it impossible to be touched intentionally. But this antinomy wall and surface implies that 1st floor is an entering area while it gives users new experience as it is opened toward sky. Its 2nd floor exits as a surface wrapping delicate light box which is not touchable and watched without any condition while it is figures for various images.


Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Maroin Office Building / Architects Group RAUM" 14 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/496421/maroin-office-building-architects-group-raum/>
Read comments