ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Denmark
  5. JVA
  6. 2012
  7. Summerhouse in Denmark / JVA

Summerhouse in Denmark / JVA

  • 01:00 - 6 April, 2014
Summerhouse in Denmark / JVA
Summerhouse in Denmark / JVA, © Torben Petersen
© Torben Petersen

© Torben Petersen © Torben Petersen © Torben Petersen © Torben Petersen +27

  • Architects

  • Location

    Zealand, Denmark
  • Primary Architects

    Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg, Lars Hamran, Jens Herman Næss
  • Consultants

    Ole Willerup, Rikke Øberg
  • Area

    123.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

© Torben Petersen
© Torben Petersen

From the architect. The site is located in a beautiful, windy summerhouse village on the northern tip of Sjælland, Denmark. It is a summerhouse for a family of five, and a dog. The project is an assembly of five small buildings gathered around a wind shielded courtyard like a miniature village. the layout is well known in this area, often used for organising traditional farm buildings. There is a kitchen building, parents building, children’s building, guest building and utility building.

Floor Plan
Floor Plan


The concept serves different purposes beside the issue of a wind shielded courtyard:


There are no indoor transportations areas, this makes for an active outdoor living and reduces the built area.
A certain distance between different functions and users is allowed for by the detachment. The small buildings also define outer wind shielded bays disposed for sheltering and gardening, all accessible from the inner courtyard.

© Torben Petersen
© Torben Petersen


The ridge and cornice of the houses are on the same height, while the width and length vary. This gives the roofs different angles, making a playful composition in relation to the surrounding summer houses.

© Torben Petersen
© Torben Petersen


The inner courtyard is covered with a darker stone on the floor to store heat from the day throughout the evening. Roofs and walls are covered with corrugated sheets of sea water aluminium, and the gable walls are clad with Siberian Larch.

© Torben Petersen
© Torben Petersen
Cite: "Summerhouse in Denmark / JVA" 06 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/492661/summerhouse-in-denmark-jva/>
Read comments

3 Comments

AndreiP · December 28, 2014

The interior courtyard has the "urban" qualities of a small town square. Doesn't it feel like a stage set for a theatre play? I like it.

Ralph Kent · April 09, 2014

Clear and strong concept, the agglomeration of tent-like buildings. Just looking at the images makes me nostalgic for summer camping trips! Great work.

Moja · April 07, 2014

JVA, you never disappoint. This is probably my favourite of you work, but can you guys get a better camera please?

···

Comments are closed

Read comments