We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Villa Vista / Shigeru Ban Architects

  • Architects: Shigeru Ban Architects
  • Location: Weligama, Sri Lanka
  • Architect In Charge: Shigeru Ban Architects Europe/ Shigeru Ban, Yasunori Harano
  • Area: 825.0 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Hiroyuki Hirai

© Hiroyuki Hirai © Hiroyuki Hirai © Hiroyuki Hirai © Hiroyuki Hirai

  • Local Architect: PWA ARCHITECTS / Philip Weeraratne, Ravindu Karunanayake, Manoj Kuruppu
  • Structure: NCD Consultants / Nandana Abeysuriya, Kokila Layan
  • Mep: Building Services Consultants / Tissa Gunasena, Yohan Jayantha
  • Contractor: Star Construction & Engineers
  • Furniture Design: Shigeru Ban Architects Europe / Shigeru Ban, Yasunori Harano, Marc Ferrand; Stem Lanka Pvt Ltd / Jacob Pringiers, Nick Top
  • Client: Koenraad Pringiers
  • Site Area: 32648 m2
© Hiroyuki Hirai
© Hiroyuki Hirai

Floor Plan
Floor Plan

After designing and building post-tsunami reconstruction houses in Sri Lanka, Shigeru Ban was commissioned to design a residence for an owner of a local tire company. Located on a hilltop site facing the ocean, the floor, walls and ceiling of this building frame three different views.

© Hiroyuki Hirai
© Hiroyuki Hirai

The first is the view of the ocean seen from the jungle in the valley, framed perpendicularly by the external corridor from the existing house to this house and the roof. The next is the horizontal scenery of the ocean from the hilltop framed by the large roof supported by poles of 22 m span and the floor.

Section
Section

The last is the view of the cliff which glows red during sunset; this is viewed through a square frame composed of 4 m solid wood in the main bedroom.

© Hiroyuki Hirai
© Hiroyuki Hirai

The large roof is first covered by light cement boards for water proofing and secondly covered by woven coconut leave material, which is often used for property fences not only to block the strong daylight but also to blend the building into the local ambience. The ceiling is composed of teak, 80mm wide and 3mm thick woven in a large wickerwork pattern.


Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Villa Vista / Shigeru Ban Architects" 31 Mar 2014. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/490211/villa-vista-shigeru-ban-architects/>