Sports Centre Zuidrand / UR Architects

were awarded first prize for their design of a sports center in .  The center, which is intended for non-competition sports, is aligned with the existing sports hall along the main street of the new master plan development.  The building attempts “to communicate” on all sides as the sports hall, dance hall and rental depot are positioned on the edge, interconnected by a T-shaped service area.  This extroverted model opens the building to the community and the architecture reflects the modernism of the surrounding buildings.  The roof is designed as a fifth facade to relate to the nearby housing blocks of Renaat Braem while the facades of the halls are made of multi-layered polycarbonate. Partly translucent, partly transparent, this material combines the dynamic spectacle of changing light and shade, with diffuse daylight admission and a high insulation value, resulting in a low energy building.

More images of the sports center after the break.

Key for diagrams:

1 main entrance neighborhood sports complex

2 bicycle parking

3 entrance area

4 instructor’s room + office district’s employee

5 players’ corridor

6 female toilets

7 male toilets

8 changing room

9 showers and washroom

10 dancing hall

11 storeroom dancing hall

12 rental depot office

13 rental depot

14 rental depot additional access

15 first aid room

16 cleaning equipment room

17 services room

18 staff room

19 apparatus storeroom

20 sports hall

Client: City of Antwerp

Surface area: 2200 m²

Building cost: 1.900.000 euro

Cite: Cilento, Karen. "Sports Centre Zuidrand / UR Architects" 07 Feb 2010. ArchDaily. Accessed 30 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=48922>

0 comments

Share your thoughts