ImaI / Katsutoshi Sasaki + Associates

  • 21 Mar 2014
  • Houses Selected Works
Courtesy of

Architects: Katsutoshi Sasaki + Associates
Location: , Aichi, Japan
Area: 69.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates

Structure Company: Tatsumi Terado Structural Studio
Construction Company: Inoue construction Ltd.
Site Area: 71.19m2
Built Area: 42.64m2

Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates

From the architect. A house built on a narrow strip of land of 3m wide and 21m long. For this ground that looks too long and tight, we adopted a way to construct a house by reinterpreting scale, natural light, and the use of each room instead of setting one concept to design it. We made 5 specific proposals.

Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates

1, Balancing of scale and light

Height of each room is adjusted according to the number of users and the use of the room. For example, children’s bedroom is 1.3m high while the living room is 4.4m. The room used by one person has limited natural light while the space people gather is much brighter. Balancing of scale and light bring a character to simple one room.

Section

2, Exterior on the edge

The ground was too narrow to allow any space for garden, so we set an inner garden at the end of the ground floor and a terrace on the north end of the second floor. High window in the living room is designed not only to let in light, but also to provide ventilation route in summer to discharge the heat accumulated up on the ceiling plane.

Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates

3. Dismantling

By dismantling living room and dining room, we avoided large area concentrated to one place. As these spaces that have public nature are dispersed, lines of flow work effectively. Also, by deconcentrating the factors required to children’s room such as sleep, storage or study, we can reduce the floor space of children’s bedroom while sharing space for other functions of storage and study by entire family.

Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates

4.Unrestricting

We suggested the way of living to utilize the space other than wet areas (kitchen, bathroom etc) without restricting its purpose. In sum, the space setting becomes neutral; you can sleep, dine or relax whenever you like. For example, dining in inner garden may be more enjoyable than in dining room.

Second Floor Plan

5. Overlapping

By overlapping multiple uses on one space, efficiency of floor space is improved. Corridor as desk space, inner garden as dining or guest room, and so on. This narrow and long building that could be described as all lines of flow, is designed as functional, effective and liberating space by applying these operations.

Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates
Cite: "ImaI / Katsutoshi Sasaki + Associates" 21 Mar 2014. ArchDaily. Accessed 17 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=488701>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down +1

    It is a very elegant solution to the narrowest of sites, but I am wondering if the residents would feel too closed in by the windows being too high in the room space. Also the space with opaque window, where the child is sitting in the image shown; I may feel closed in if I couldn’t see outside. Julia

Share your thoughts