ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Visual Arts Center
  4. Portugal
  5. Louise Braverman
  6. 2013
  7. Centro De Artes Nadir Afonso / Louise Braverman

Centro De Artes Nadir Afonso / Louise Braverman

  • 01:00 - 24 March, 2014
Centro De Artes Nadir Afonso / Louise Braverman
Centro De Artes Nadir Afonso / Louise Braverman, © Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG +28

  • Architects

  • Location

    Boticas, Portugal
  • Design Team

    Artur Afonso, John Gillham, Yugi Hsiao, Jing Liu, Snow Liu, Medha Singh
  • Local Architect

    Paulo Pereira Almeida
  • Area

    1858.0 m2
  • Project Year

    2013
  • Photographs

  • Consulting Architects

    Artur Afonso
  • Landscape

    Maria João Ferreira
  • Structural

    JP Engenharia
  • Electrical

    M &M Engenharia
  • Fire Safety Engineer

    Palhas Lourenço
  • More SpecsLess Specs
© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

From the architect. Merging architecture and landscape, Centro de Artes Nadir Afonso links an emerging urban center with its pastoral environs. The1858-square-meter single artist museum fuses a light, lucid contemporaneity with the rich materiality and sustainability of Portuguese design to honor one of Portugal’s most beloved native sons, the artist Nadir Afonso. As well as paying homage to the artist, who formerly practiced architecture with Le Corbusier and Oscar Niemeyer, the Centro, along with the artist’s foundation in nearby Chaves, will serve as an engine driving economic, cultural, and community development in the region. Sliced into a steep hillside, the new art museum is divided into two distinct, but connected, parts:  a light-filled cultural center looking out upon the intersection of a national highway and City Hall; and, nestled in the back, a vast, below-grade exhibition space topped by a green-roof park.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

THE URBAN FACE

In the double-height Entry Hall, a photomural of the artist and a continuous band of his sketches provide punches of bright color visible from the street. From here, the exhibition hall, outdoor café, children’s library and stairway to the auditorium beckon, as does the exterior auditorium that is designed to encourage informal civic engagement.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Section
Section

THE PASTORAL SIDE

Embedded in the hillside below a sustainably planted green roof, the exhibition hall is the heart of the museum. Since the exhibition walls are shorter than the exterior walls, visitors can view the art against a background of the surface of the rustic stone of the recycled cyclopean retaining walls, creating a unique feeling of viewing art within a lavish grotto.  While encouraging the perception of an indoor/outdoor layering of space, the proximity of the walls to the interior both blocks degrading direct sunlight and allows indirect daylight to reduce the museum’s carbon footprint. The green roof park, designed in the spirit of Nadir Alonso’s geometric abstraction and in the tradition of Roberto Burle Marx, also naturally modulates internal temperature while offering aesthetic delight to the community.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Centro De Artes Nadir Afonso / Louise Braverman" 24 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/488464/centro-de-artes-nadir-afonso-louise-braverman/>
Read comments
Read comments