ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. Bmrg Arquitectos
  6. 2012
  7. VER House / Bmrg Arquitectos

VER House / Bmrg Arquitectos

  • 01:00 - 13 March, 2014
VER House / Bmrg Arquitectos
VER House / Bmrg Arquitectos, © Sebastian Thomas
© Sebastian Thomas

© Sebastian Thomas © Sebastian Thomas © Sebastian Thomas © Sebastian Thomas + 25

  • Architects

  • Location

    Colina, Chile
  • Architect in Charge

    Gonzalo Rudolphy, Maria José Bizama
  • Collaborators

    Juan Manuel Chacón, Nicolás Hidalgo
  • Area

    340.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

© Sebastian Thomas
© Sebastian Thomas

From the architect. The VERHouse is located in the suburban settingof Santiago de Chile,where naturehas a strong presenceand the dialoguebetween nature and the city is an essential element inarchitectural intervention.

© Sebastian Thomas
© Sebastian Thomas

Initially the location and orientation of the house was primarily dictated by condominium regulations, leading us to search for alternative strategies that would ensure the desired levels of natural light, views, and privacy requested in the assignment.The initial request sought low light conditions, preferring to favora privileged view.

© Sebastian Thomas
© Sebastian Thomas

Thus,the new approach created a house pierced by nature,with the integration ofinterior courtyards, allowing the enclosures to have an ideal view as well ashigh levels of natural light.

© Sebastian Thomas
© Sebastian Thomas

In regards to volumetric space, the first floor stands as the base,establishing thespace, while the second floor is a box that sits freely above. Both spacesmeet in the courtyards where the materiality of the second floor descends, surrounding the walls of the first floor and increasing the sense of verticality of these spaces that are open to the sky.

© Sebastian Thomas
© Sebastian Thomas

Light gathers from the northern facade, where windows are first hidden then exposed to capture the desired luminosity. The view on this façade isdenied to give needed privacy to the site from the street. However the south façade is completely open to appreciate the view of the mountains, starting from the private patio’s of the house.

First Floor Plan
First Floor Plan

Materiality seeks to strengthen volumetric decisions andsupport the program by being constructively consequent, for which the target volume of the first floor, constructed of reinforced masonry,accommodates the public areas, leaving the second floor as a single volumetric space, containing the master bedroom and its dependencies, transforming it into a place of tranquility with ideal panoramic views. In the latter space, the wood is worked with a ventilated façade, which considerably improves the thermal performance of the house, which when supportedby the courtyards creates an energy-efficient architecture and an improved level of comfort for the inhabitants.

© Sebastian Thomas
© Sebastian Thomas
Cite: "VER House / Bmrg Arquitectos" 13 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/485899/ver-house-bmrg-arquitectos/>