Holiday House Vindö / Max Holst

  • 11 Mar 2014
  • Houses Selected Works
© Hannes Söderlund

Architects: Max Holst
Location: Vindö, 130 40 Djurhamn,
Year: 2013
Photographs: Hannes Söderlund

From the architect. The site is located on Vindö, an island in the Stockholm archipelago, Sweden. Uponfirst glance the site appears a fairly typical archipelago plot with granite out crops, pine trees and blueberry bushes but soon reveals it’s unusual dramatic topography presenting an exciting opportunity to the architect as well as for the developer Strömma Projekt AB

© Hannes Söderlund

The building stands on a ridge bordering a 10 m deep drop into a gorge. In which a number of magnificent trees, mostly pine but also some hard wood grow.On the sheltered terrace and in the house one finds the tops of these trees at eyelevel.

The orientation of the ridge dictates the building’s formand the spatial subdivisions and the spatial emphasis is on the large living, dining and kitchen space, which leads onto to a large sheltered terrace towards south/east. Children’s bedrooms are of a modest scale with a master bedroom located to the East. Asa buffer between theliving and sleeping areas, a bathroom andis located. The hallway acts as a spacious playroom to the neighboring the children’s rooms.

© Hannes Söderlund

The material palette is simple and essentially rooted in local building traditions.Tectonically, the house is composed on black concrete plinths and exposed timber rafters highlight the repetition of a 120mm module on which the construction is based. The only set back from this strict systematization occurs in the bathroom where the room is simply not suited for these measurements.Room dimensions fell easily into place, becoming an exercise in creating dynamic spaces with a constant connection to the sky and surrounding forest, all within this framework.

Floor Plan
Cite: "Holiday House Vindö / Max Holst" 11 Mar 2014. ArchDaily. Accessed 15 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=484878>

Share your thoughts