Helsinki Seafarers’ Centre / ARK-house Architects

© Jussi Tiainen

Architects: ARK-house Architects
Location: Helsinki, Finland
Project Team: Pentti Kareoja, Seung-Ho Lee, Pasi Kinnunen
Project Year: 2009
Photographs: Jussi Tiainen

The plot for the projected Helsinki Seafarers´ Centre is situated by the main entrance to the Vuosaari harbour, on the northern corner of the area. In practice the building location is the only point in the whole harbour area that contains any natural forms and elements. As the only public building in the area, its role is to serve as a place of respite; a small multipurpose building for the seamen that arrive at the harbour form afar.

site plan

The starting point in a David and Goliath juxtaposition has required a carefully considered architectural strategy. The infinitely small volume of the Seafarers’ Centre was in danger of being completely dominated by the crushing hectare-sized steel warehouses, and the artificial landscape of tarmac fields and container seas. As a counter-point, a soft organic form language was chosen for the building, as well as a wood construction. The architecture of the building could be described as contextual in the wide sense of the word: the preserved hillock, with its trees and rocks, is an essential part of the architecture of the building.

© Jussi Tiainen

The objective in the design of the building has been to create a unique identity, because in the best case scenario the distant traveler can take home a positive memory of something tantalizingly strange yet hospitable. The completely wooden structure and its compact shape are a homage to the building tradition based on the purposefulness of wooden ships and the aesthetics that spring form it, as well as a comment on the ecological challenges of the present. The premises offer both physical and spiritual nourishment: the spiritual word and composure, coffee, a laundry and computers. Particularly important are the cozy atmosphere and the simultaneous experience of familiarity and newness.

© Jussi Tiainen

The wooden frame of the building and the laminated veneer lumber rafters have been reinforced by walls cast onsite. The board lining of the southern exterior face has been diagonally interleaved, and the north-side profile consists of vertically slanted Norrwegian-style tongue-in-groove siding. The timber siding has been manufactured from lightly tinted Siberian larch.

© Jussi Tiainen

The commissioners behind the project are the Finnish Seamen’s Mission and the Finnish Seamen’s Service, both of which have long traditions and an international history of supporting seafarers. The building has been consecrated as a church. The denominational aspect is brought out in a sensitive way, respectful of the religion and cultural background of each visitor.

Cite: "Helsinki Seafarers’ Centre / ARK-house Architects" 02 Feb 2010. ArchDaily. Accessed 28 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=48267>

19 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    I like the richness and texture of the larch cladding. I think it would have been nice if the materiality of those outer walls were expressed on the interior as well. As it stands, it’s all a bit white for my taste. I think a larch wall inside would have made a very beautiful interior, but that’s just my opinion.

    As for the exterior, not sure how visible the roof is on a day-to-day basis (don’t know where the aerial shot was taken from), but I find the angular pattern of the roofing material at odds with the curvilinear outer walls and internal planning.

  2. Thumb up Thumb down 0

    (Disclaimer, I am not an architect but a lawyer -My mistake…-). Nice design. The shapes and forms, the use of wood and glass all together adds up for a place of spiritual nuances. It feels like flowing in the wind. On a downside, I agree with Michael in relation to the roof patterns. It feels too agressive.

Share your thoughts