Tejlgaard & Jepsen Transform a Temporary Geodesic Dome Into a Permanent Structure

Courtesy of Tejlgaard & Jepsen

In order to generate a debate on the future of housing, Danish designers Tejlgaard & Jepsen are in the process of permanently reconstructing the People’s Meeting Dome as a gift from BL (Denmark’s Public Housing) and Lokale & Anlægsfonden to the Island of and the city of . Having previously been erected twice as a temporary event space, this final incarnation of the dome will be inaugurated at the next Folkemøde (an annual gathering of Danish politicians), with the intention of becoming a community and event centre for the city

Initially designed to be erected, deconstructed and transported, the designers have now adapted the structure to become more suitable for permanent use. The dome will feature a half basement with public restrooms and be surrounded by a collection of terraces to significantly boost the usability of its outdoor areas. According to the designers, “the geodesic dome is one of the most optimal methods of constructing that we know of. It has all the advantages of being rationally and mathematically generated, but it is sadly lacking many of the qualities we associate with good architecture. You could call it non-architecture.” They have likened it to “a spaceship that only relates to its own design, and not the local surroundings.”

Courtesy of Tejlgaard & Jepsen
Courtesy of Tejlgaard & Jepsen

The column-free lattice structure allows enormous freedom for interior and facade design. “Windows and openings can be placed freely and no interior walls need to be load bearing. The dome on Bornholm has a building envelope like a tent, but the skeleton might as well be the supporting structure in a fully insulated house.”

Courtesy of Tejlgaard & Jepsen

The technical aspects of the dome’s design and construction was based on a 3D model of the skeleton. This allowed for highly precise laser cut printed nodes, which are robot welded, to create the lattice structure. “The dome uses 2×4 inches and 2×6 inches construction timber and same size plywood-beams, a total of four different strength classes, to minimize material consumption.” The building’s envelope consists of “translucent greenhouse membranes on the sphere surfaces and transparent PVC film as windows on the perpendicular surfaces.” All the wood used for the facade, flooring and interior is locally grown Douglas pine.

Courtesy of Tejlgaard & Jepsen

According to Bent Madsen, managing director of BL, “we were pleasantly surprised by how warmly [the dome] was welcomed” at Folkemøde in 2012. “We would like to provide a community hall for the Folkemøde, a room for physical activities, meetings, debates, talks and parties. Our dream is that BL’s Dome will serve as a community hall for the people of Bornholm when it is not in use for the Folkemøde events.”

YouTube Preview Image

Architects: Kristoffer Tejlgaard & Benny Jepsen
Location: 3770 Allinge, Denmark
Architects In Charge: Kristoffer Tejlgaard, Benny Jepsen
Engineering: Henrik Almegaard
Clients: BL (Denmark’s Public Housing)
Area: 212.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Courtesy of Tejlgaard & Jepsen

Cite: Taylor-Foster, James. "Tejlgaard & Jepsen Transform a Temporary Geodesic Dome Into a Permanent Structure" 13 Feb 2014. ArchDaily. Accessed 24 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=476202>
  • Wei Zhao

    genius and beautiful…

  • Architektura Architekt

    Wood and light a good duo.

  • Piyawee Tarasombat

    Did they just attach transparent PVC sheet to the timber frame with nailgun???