We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Suurupi House extension / Arhitektid Muru & Pere

  • Architects: Arhitektid Muru & Pere
  • Location: Suurupi village, Estonia
  • Project Team: Urmas Muru, Peeter Pere, Anna -Maria Erik
  • Interior Design: Kaido Kivi
  • Area: 320.0 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Tarvo Varres

© Tarvo Varres © Tarvo Varres © Tarvo Varres © Tarvo Varres

From the architect. Bit by bit have extra rooms been added to the one-storey private house, designed in 1998 and built in 1999. In the first phase the house was a simple wooden “matchbox” which had to satisfy the humble needs of a young family with children, one of which being a sustainable building.

first floor plan
first floor plan

The family grew, the children got older and the living space had to be enlarged; firstly the terrace was added as an extension of the living room, then after a couple of years the need to store things rose and an economy room had to be built, and again after a few years the thought of increasing comfort came up and the outside pool was added, and then, during 2008-9, also another floor with sauna and relaxing room.

© Tarvo Varres
© Tarvo Varres

The modest “matchbox” has been made bigger in time, the drawer was stretched out further and further until it came out of the box and could be placed, crosswise, on top as a first floor and could be covered with tangled matches.

© Tarvo Varres
© Tarvo Varres

That is how the first floor looks: a box covered with crisscrossed sticks which resembles an angular bird’s nest, a ball of hay that is pressed together, a tangle of boards, all of which glows in the dark.

elevations 02
elevations 02
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Suurupi House extension / Arhitektid Muru & Pere" 19 Jan 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/46980/suurupi-house-extension-arhitektid-muru-pere/>