House VDV / Graux & Baeyens Architects

© Filip Dujardin

Architects: Graux & Baeyens Architects
Location: ,
Area: 480 sqm
Year: 2013
Photographs: Filip Dujardin

© Filip Dujardin

From the architect. This single family house is located just outside the town of Ghent. The plot is part of a domain where us to be a castle destroyed in WWII. Parts of the surrounding wall is still standing and is a silent reminder of this history.

© Filip Dujardin

House VDV appears simultaneously familiar and strange. The volume, consisting of one level with a pitched roof, alludes to familiar archetypes such as the rural homestead or barn. But at the same time the volume is broken up by large glass facades, so that the relationship is established with the surrounding trees and the listed castle wall.

© Filip Dujardin

The mandatory implantation in the back of the plot ensures that the house is conceived as a pavilion. A garden-house with no front or rear, but with two identical facades and a 360 degree experience of the entire plot.

© Filip Dujardin

The (non-treated copper) cladding gives the project a poetic impermanence, which is echoed in the reflection of the surrounding trees in the glass facades.

First Floor Plan
Cite: "House VDV / Graux & Baeyens Architects" 24 Jan 2014. ArchDaily. Accessed 23 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=469590>