The Suit / AnLstudio

Courtesy of AnLstudio

Architects: AnLstudio
Location: , Guangdong,
Design Team: Yongseok Kwon, Hyoyoun Kwon
Area: 561 sqm
Year: 2013
Photographs: Courtesy of AnLstudio

Diagram 1

From the architect. The Suit Convention Hall is located on the 10th and top floor of a building central to the thriving fashion scene of Guangzhou. In the design stages, much attention was paid to this very symbolic status of the event hall, to its functionality and role as a convention center. Many of the design concepts involved enhancing the space’s lighting and sound capacities as per the requirements of the client, who aims to spearhead Guangzhou’s fashion boom with the Suit.

Courtesy of AnLstudio

If fashion design is to be defined as the creation of a silhouette and personal style (look and feel) through the application of layers on the human body, then spatial design, too, can be considered one of creating an image and function through layers.

Courtesy of AnLstudio

Because this was a renovation project with a preexisting framework, the design process mainly revolved around the application of an architectural “suit” over the foundation. The assembly and rearranging of the different “layers,” or previously established elements of the space: the lights, the acoustics, the people occupying the space, and the public image of the space as a cohesive whole were the focus of creation.

Courtesy of AnLstudio

The polygonal folded surface is an optimized modular. The multifaceted surface lends volume and dimensionality to the overall space, as it encloses the interior installations including the speakers and (indirect) lighting devices. Like the surface of a folded up sleeve, the runway/stage becomes the visual focal point, while a sequence of lights that line the diagonal runway accentuates a sense of rhythm. Soundproof wood panels are laid over the polygonal surfaces for optimal sound transmission.

Courtesy of AnLstudio

The lobby sport simple colors and low key lights. This decision to a minimalist aesthetic was made to contrast the Suit’s interior design, thereby maximizing its first-sight impact as visitors enter it through the lobby. As a total package, the Suit is bold enough to garner the attention of early-arriving vips before the show, and discreet enough to let the runway models shine as they should.

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "The Suit / AnLstudio" 16 Jan 2014. ArchDaily. Accessed 30 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=467026>

Share your thoughts