Center for Interpretation of The Battle of Atoleiros / Gonçalo Byrne Arquitectos + Oficina Ideias em Linha

© FG + SG

Architects: Gonçalo Byrne Arquitectos, Lda + Oficina Ideias em Linha – Arquitectura e Design, Lda
Location: , Portugal
Architect In Charge: Gonçalo Byrne, José Laranjeira
Design Team: Doriana Reino, Ana Abrantes, Miguel silva
Area: 935 sqm
Year: 2012
Photographs: FG + SG

Landscape Architect: Marta Byrne
Structural Engineer: Miguel Villar, Dina Martins
Water, Drainage And Fire Network Project: Marta Azevedo, Jorge Pinheiro
Electrical And Telecommunication Installations Project: Alírio Góis
Air Conditioning Project: Galvão Teles
Integrated Safety Planning Project: Alírio Góis
Energy Certification: João Costa
Acoustic: João Costa
Multimedia Content: Johan Schelfhout
Measurements And Budgets: Fidélio Santana
Contractor: Centrejo
Site Coordination & Construction Supervision: Rui Ferreira

Floor Plan

From the architect. Object

The Center for Interpretation of the Battle of Atoleiros, in Fronteira, is a cultural equipment intended to raise social awareness on the several perspectives over the battle occurred on April 6th 1384, and its importance in the context of the dynastic disputes between the kingdoms of Portugal and Castela, by the end of the XIVth Century.

© FG + SG

Given the impossibility on plotting the Interpretation Centre on-site, in the battlefield area, the City Council approved its plot in the town core, on a location with high visibility and inserted in an urban park system that simulates and evokes the old battlefield.During the visit to the Interpretation Centre, visitors will experience different visual perspectives of the battle field, but also about the history, through its protagonists and authors, led by the hand of the painter Martins Barata.

© FG + SG

A large bench, at the end of the exhibition circuit, presents urban park in all its dimensions, rehearsing another exhibition discourse, this made of vegetables and inert elements, a sculptural dimension that simulates the plains and the imagination refers to the Battle of Atoleiros.

© FG + SG

Materials

The body of the building recalls the tactility of the traditional medieval construction, presenting rough textured surfaces, achieved by the use of pigmented concrete with raw and irregular expression, very close to the primal textures achieved by human hand. This texture is enhanced by interposing lines of schist slabs in the horizontal joints of the building.

© FG + SG

As a whole, the building generates a gravitational presence; almost an earth sculpture dyed in its own tonalities, evoking time in the spontaneous patina patterns, resembling a stained vertical battlefield, between a small and a larger body, like the two armies in conflict.

© FG + SG

Structure

The combined use of concrete walls and a structure formed by a concrete column / beam / slab system, allowed maximal area exploitation and the display of generous exhibition areas.

© FG + SG

Through the completion of consoles the structure had acquired more complexity, allowing lateral glazing and motivating an open relationship between inner and outside areas, between exhibition and urban park.

© FG + SG

Environment

Portuguese southern landscape has a golden / reddish tone. The reddish wash of the building tries to emulate those colors and patterns, therefore reinforcing a sense of belonging.

© FG + SG

Color and textures are also enhanced by the usage of the same pitch used on the urban park paving system, serving as an essential framework for the Interpretation Center, yet reinterpreting the battlefield original landscape.

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Center for Interpretation of The Battle of Atoleiros / Gonçalo Byrne Arquitectos + Oficina Ideias em Linha" 05 Jan 2014. ArchDaily. Accessed 21 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=463140>

1 comment

Share your thoughts