CH House / GLR Arquitectos

  • 30 Dec 2013
  • Houses Selected Works
© Jorge Taboada

Architects: GLR Arquitectos
Location: Monterrey, Nuevo Leon,
Architect In Charge: Gilberto L. Rodríguez
Collaborators: Emmanuel Soto, Pamela Díaz de León, Rafael Návar, Oscar O´Farril, Priscila López, Tonatiuh Aguilar
Area: 850 sqm
Year: 2013
Photographs: Jorge Taboada

© Jorge Taboada

From the architect. In a privileged site occupied by an old and obsolete house, we face a dilemma: renovate or demolish such house in order to make way for a new residential project . In conjunction with the client we decide to go for the latter alternative and go ahead with the demolition, adjusting the topography according to the new scheme, which will seek to benefit from the wonderful city views, The rear garden almost disappears, leaving only a narrow contemplative garden, which acquires a very special character due to a beautiful original existing rock.

The kitchen, breakfast room, family room and master bedroom enjoy this visual effect. Towards the front of the property, a large semi-covered terrace is built around an infinity pool, which makes us forget for a moment the urban condition of the project, thanks to the large green areas of a park just in front of the property, which visually joins the huge greenery of the Country Club golf course.

© Jorge Taboada

Inside the house, a large double height living room with a set of exposed concrete skylights becomes the heart of the project, due to the interesting effect of the controlled natural light that floods the whole area. Around such space, the bedrooms, decks, home theater, and home office complete the program. In the last level , such home office enjoys the splendid views of the city, in addition to being visually connected through a large window towards the double height living room, acquiring a condition of great transparency and giving the sensation of being a floating bridge over the terrace.

© Jorge Taboada

The materials, mainly the gray exposed concrete, the gray oak wood and the black granite facades, as well as the indoor and outdoor white stucco, contribute to the project a both refined and contemporary character.

Floor Plan
Cite: "CH House / GLR Arquitectos" 30 Dec 2013. ArchDaily. Accessed 27 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=462348>