Knorr-Bremse / LoebCapote Arquitetura e Urbanismo

Courtesy of

Architects: LoebCapote Arquitetura e Urbanismo
Location: Itupeva, São Paulo,
Interiors: LoebCapote Arquitetura e Urbanismo
Authors: Roberto Loeb e Luis Capote
Collaborators: Damiano Leite (Coordenação), Nicola Pugliese, Francisco Casimiro, Chantal Longo, Maria Carolina Simões, Giuliano Ghini, Ludovica Leone, Mariana Perobon Gomes, Cecília Mesquita, Jenniffer Reis
Area: 35,000 sqm
Year: 2013
Photographs: Cortesia de LoebCapote Arquitetura e Urbanismo

Management: Yeyraa Projetos e Gerenciamento
Construction: Construtora Ribeiro Caram
Furniture: Egus Consult Engenharia & Projetos
Structure: Statura Engenharia e Projetos
Air Conditioning: Thermoplan Engenharia Térmica
Foundation: MGA Consultores de Solos
Hidraulics: JPinha Engenharia
Lightning: Studio Ix
Landscape: André Paoliello Paisagistas Associados
Industrial Kitchen: Studio Ino
Industrial Floor: LPE Engenharia e Consultoria
Acoustics: Akkerman Projetos Acústicos
Access: Interact

Cortesia de LoebCapote Arquitetura e Urbanismo

From the architect. Located on the motorway that connects Jundiaí and Itu (Dom Gabriel Paulino Bueno Couto), at km 75, the new Knorr-Bremse headquarters stand out against the landscape and offers wide views of the Serra do Japi.

Cortesia de LoebCapote Arquitetura e Urbanismo

Spanning approximately 35,000 square metres, the industrial plant was designed using a concept of full transparency and visual interaction among the production and administrative areas.

Cortesia de LoebCapote Arquitetura e Urbanismo

The technical administrative office, placed atop metallic columns, is in the middle of the production centre, all housed within the large, metallic warehouse. A large veranda offers ample views of the complex, while a steel bridge spans 45 metres to connect the office to the factory office’s café, leisure area and bathrooms.

Cortesia de LoebCapote Arquitetura e Urbanismo

The intense use of colour and access to the factory floor were employed to help integrate the community of employees working in the production and administration departments.

Cortesia de LoebCapote Arquitetura e Urbanismo

The volume housing the changing rooms and refectory lies at a lower level than the factory, integrating it with the landscape – an effect that is heightened by the use of a garden on the roof cover and the spacious wood and metal deck intended as a rest area where views of the Serra do Japi in the horizon can be enjoyed.

Plan level 0.00
* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Knorr-Bremse / LoebCapote Arquitetura e Urbanismo" 25 Dec 2013. ArchDaily. Accessed 16 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=460697>

1 comment

Share your thoughts