We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Umur Printing / Nevzat Sayin

  • Architects: Nevzat Sayin
  • Location: Istanbul, Turkey
  • Project Team: Ebru Tabak, Onur Eroguz, Bahar Unlu, Ibrahim Eyup
  • Structural Engineer: Gokhan Dedeoglu (Concrete) / Hudaı Kaya (Steel) / Alper Ilkı (Academic Advısor) / Nahıt Kumbasar (Academic Advısor)
  • Electrical Engineer: Cedetas / İpekler Elektrik
  • Mechanical Engineer: Serper Gıray / Kipas
  • Client: Umur Inc.
  • Area: 43000.0 sqm
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Courtesy of nevzat sayin

Courtesy of  nevzat sayin Courtesy of  nevzat sayin Courtesy of  nevzat sayin Courtesy of  nevzat sayin

From the architect. Transforming a steel production building, this already was started to construct, to a printing building, by almost doubling the usage area.

The project can be defined as reinforcement of the existing building and enlargement with annexes for needed capacity. This work is a good example for dealing with the complex program of a press industry in an already existing construction mend for another function. The new underground parking on the southside, the steel-glass prism addition on the main building, the supporting buildings on the west and the east side and the added steel office levels on top are together 30,000 sqm. Every added unit is designed for his special utilization.

Here the most important question is the possibility to transform this big, bad building into a good one. Living in a country that thousands of bad buildings being erected every day, such real or adapted problem rises. There are lot of critical points such as; feasibility, financial issues, usage and finally the doubt for the finished work that it would be worthy of all efforts?

We made minimum intervention to the existing building. Instead of interventions compelling big scale construction, we have rather preferred to be added on the top and sidelong of the main building after the mandatory reinforcement. We have placed loaded functions such as stairs, elevators and entrance hall to the annex. We have succeeded to obtain a big whole of a 4 pieced building by binding them with proper interfaces.

Courtesy of  nevzat sayin
Courtesy of nevzat sayin

Taking the interfaces as the main components for this building, we may attribute a priority to the façade of the entrance hall. Having taken over the construction rights for this half-completed structure, four meters outside the front wall we built a light and airy ten-meter high façade of aluminum-frame sheet glass and steel, forming a corridor 40 m long through which all visitors to the building pass. With a southeastern exposure, it is filled with light from the early morning hours throughout the day. Tinted glass has transformed this entrance hall into a world beyond.

Courtesy of  nevzat sayin
Courtesy of nevzat sayin

In a large open office space, the feeling of a wall aligning the floor with the slanting angles of the roof truss. A “wall” of louvered windows shields office space from the shafts and pipes that extend the height of the building.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Umur Printing / Nevzat Sayin" 09 Jan 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/46048/umur-printing-nevzat-sayin/>