House I / Hiroyuki Shinozaki Architects

© Fumihiko Ikemoto

Architects: Hiroyuki Shinozaki Architects
Location: , Prefecture, Japan
Architect In Charge:
Design Team: Hiroyuki Shinozaki, Sota Matsuura, Tatsumi Terado Structural Studio
Area: 92 sqm
Year: 2013
Photographs: Fumihiko Ikemoto

Structure Engineer: Tatsumi Terado Structural Studio
Contractor: Masuken, Inc

© Fumihiko Ikemoto

From the architect. This house is for a family of three persons in the area of houses and fields spreading. Each life space is divided by the stone wall mined locally and by the radiated wall supporting big roof. Because the site is located at the end of a blind alley, it has atmosphere of comfortable deep-set. Moreover it has kind of openness. We can have glimpse of gardens, fields and laundries in next houses. People have good relationship and make the usual greetings over the gardens and come to see stepping over the stone fences in this area.

© Fumihiko Ikemoto

In there we designed the house which is enveloped and connected to surroundings. This house is not so much just a box as an enclosure. In some place the enclosure plays a role as exterior wall having an entrance, in other place as the stone fence having view to surroundings. The interior walls spread radially in the deformed enclosure. The family will live with irregular distance getting together, falling away and getting behind in that radiated walls. This radiated walls supporting big roof make different size of void and make the enveloped space with arch opening in the center of house. The slope of big roof and the deformed enclosure accentuate space of perspective. We can have the view point of spreading from the center at the same time leading to the center.

Cite: "House I / Hiroyuki Shinozaki Architects" 05 Dec 2013. ArchDaily. Accessed 02 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=454505>
  • mahdi

    i am a iran