House On The Beach / BAK Architects

  • 03 Dec 2013
  • Featured Houses Selected Works
© Guillerme Morelli

Architects: BAK Architects
Location: Villa Gesell, Buenos Aires Province,
Design And Project Management: María Victoria Besonias, Guillermo de Almeida, Luciano Kruk.
Collaborators: Alejandro Pomies
Area: 950 sqm
Year: 2009
Photographs: Guillerme Morelli

© Guillerme Morelli

From the architect. The Place: The land of 20mx47m where we have to intervene is placed a few meters away of the dune where the beach ends. In spite of it, the land is near a house of big size which clogs in some parts the views to the sea.The rest of the views, free of near buildings, allows the enjoyment of small vegetation, acacias and tamarinds, that overlooks the sea on one side and the forest insinuates on the other. The land has the particularity to present, in the center and along its length, a 3 meters crest elevation in relation to their sides. This singularity and the need to elevate the building over the natural line of the lot to gain sea views were fundamental issues in the proposal.

© Guillerme Morelli

The commission: The clients, a young couple with 3 little children, arrived to our study asking for a house of concrete -as it seems to has a low maintenance and we love the design of the others houses you have already made – they said – we need a big house with five or six bedrooms and large spaces of meeting but to be realized in two stages – they add. We suggest that, as the existing regulations allows it they can consider building two different housing units, one of them the principal house in a size that allows us to built it in one stage and then another for guests. Satisfied with this proposal and with the aesthetic and constructive solution that the studio had already done in the forest, the clients only conditioned the project requiring us that we should take advantage out of this location so close to the beach to enjoy the sea views from the main rooms of the house, as well as from its expansions.

© Guillerme Morelli

The program: The commission for the first stage was a house with a main bedroom with bathroom en suite, two bedrooms to the sons with a shared bathroom and a service bedroom for guests, with its own bathroom. It was also required a dining room with integrated kitchen, grill and expansion terrace, a semi-covered garage and an enclosed place to be used as a general deposit and for saving the quadricycle.

© Guillerme Morelli

The proposal: We focus our search for solutions trying to accommodate this program to this topography and particular environment, looking for gaining views to the sea without making significant changes to the dune. In relation with the path of the sun and the dominant winds, the house must be open to the NE and control its openings to the SO. The lateral facade to the SE, despite of been exposed to strong rains and winds, should have big openings to provide views to the sea.

With this premises and working in the transversal section of the land, we note that if we put the principal floor plan of the house like a prism perpendicularly over the crest of the dune, we reach, in one end, views to the sea, while in the other end and under it, we can create an access plan at the same level of the street; and in the same place but over the principal prism we could create another floor which can be the main bedroom and its bathroom with a big terrace providing generous views to the whole land. Decided that the stairway, which logically organizes the three levels, was transformed into a leading place, hence its strategic location and its studied spatial treatment with an emphasis on light entrance and the views generated in its path. The proposed afforestation, following the principle of minimum intervention in the landscape consisted of projecting retaining walls of quebracho sleepers to help contain the dune to allow the regrowth of the zone’s pastures.

© Guillerme Morelli

The functional organization: After saving the difference of height between the street and the access level with the help of wood planks, it is accessed to the house by a semi-covered (which can be used as a garage) where a quebracho tables’ wall is highlighted formed by the gateway that closes the storage and also the entrance door. In this level it is placed a small hall, the guestroom with its bathroom and the internal entry to the storage and the laundry.  Going up the stairs between concrete walls you get to the main floor of the house. It has a living room with integrated kitchen, with expansions to the front and the back of the lot, and two bedrooms for the children with a bathroom for this level.

In parallel to the first staircase develops the stairs leading to the top floor of the house. By this one, you reach a small hall from which you can access a large terrace to the front and one to the back, and also the main bedroom with bathroom en suite. This room has outstanding views towards the beach and through a generous opening can go out to the main terrace from which one can enjoy views of the whole landscape.

© Guillerme Morelli

The structural solution: The entire house is solved by reinforced concrete partitions and slabs. The versatility of this constructive system allows us to solve the important overhang of the semi-covered access as it doesn’t have any support in one of its extremes, as we consider relevant for the project that the three levels of the house were not expressed in the front. We also use a significant cantilever on the opposite end, where the dune falls abruptly, so that the house lean without altering its natural profile.

© Guillerme Morelli

The construction: It was used the same concrete of the other works in Mar Azul (H21 with fluidizer) a mixture with low amount of water that when forge create a concrete with a lot of compactness. As a result of this process, it is not necessary to employ any kind of facing,achieving a low budget in its terminations and a minimum or non posterior maintenance. The adaptation of the constructive system used in the forest for this place, consist in the use of “decks as umbrellas”. They are made by braces of wood seated to the slab on which the tables rely so that between them and the concrete ceiling is a space through which air flows.

On the other hand , to improve the thermal insulation of the exterior walls it was build, in the interior part, a wall of air bricks revoked and painted, and also it was thought, in the whole locals, cross ventilation to make the maritime winds cool in the days of high temperature and to avoid using air conditioning system.The openings are made by aluminum; it was used open windows instead of sliding windows in order to avoid the accumulation of sand in the guides, and it was used double glass with air chamber to optimize the thermal insulation. The heating system, because of the fact that there is not natural gas in the zone, was resolved with a system that agreed salamander, bottle gas stove and electrical resistances. The whole interior septums are made by air-bricks revoked and painted with white latex. The bathrooms have ceramic facings in the walls which are not made by reinforced concrete. The floor is made by smooth cement divided by aluminum’s planks. The encounter between walls and floor was resolved with an aluminum profile as a socle.

© Guillerme Morelli

Furniture: It was design by the study; it is an agreed between immobile furniture made of concrete and mobile furniture made of recovered Canadian wood pine which comes from boxes of package’s engines. The table (resolved like a slab united to the septum which divides the kitchen and the living room), the closets, and the woodshed are made of concrete.

Floor Plan
Cite: "House On The Beach / BAK Architects" 03 Dec 2013. ArchDaily. Accessed 23 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=453787>

Share your thoughts