Casa x5 / mzc architettura

43

Architects: mzc architettura
Location: Treviso,
Project Team: Mario Marchetti, Fabio Zampiero, Giuseppe Cangialosi
Collaborators: Elena Jodice, Alberto Buso, Vittorio Massimo
Project Year: 2008-2009
Photographs: Marco Zanta

3 12 31 38

A big apartment in the outskirts of the city, near the railway.

The principal floor is for everyday functions.

fifth floor plan
fifth floor plan

The upper floor is for the body, for relax, for playing.

A central part is rounded by a black wall/furniture/wall.

This black wall/furniture/wall is like a scenic curtain, a filter between day and night and viceversa.

7

A big space living-kitchen is completely white: walls, furniture, ceiling, lamps etc.

The flooring is like a water surface where white colour reflects itself.

The interior concept is that every part has a individual life: every part contains space, light, colour and is composed by elementary volumes.

16

All the surfaces reflect natural and artificial light giving to the space an overexposure effect.

Crossing the black filter we enter to the night part of the house where the effect is similar to the day part.

24

The difference between the two pars is the flooring: grey resin for day, cool grey wood board for night.

Going up through the grey stairs we arrive on the upper floor.

On a side we find the pool with a big wooden solarium around; on the other side a concrete outside kitchen with a concrete table.

Cite: "Casa x5 / mzc architettura" 23 Dec 2009. ArchDaily. Accessed 28 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=44524>

11 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    I like the exterior, though the interior is rather boring, very much like numerous examples from design and architecture magazines

  2. Thumb up Thumb down 0

    i agree, from the outside, the building is somewhat elegant and sophisticated, but on the interior, disappointing…

  3. Thumb up Thumb down 0

    Knowing the town and the area where this project is constructed, there aren’t any views that are particularly worth enhancing. This solution is extremely clever at balancing an inward orientation while augmenting natural light and what snippets of vista there happen to be. This must have required a great deal of thought and planning on site.

    The planning is great, with those typically Italian features that are so often overlooked in other countries. For example, having a stirreria (ironing room) that is large enough to actually take care of clothing is a true luxury.

    The interiors are very rational, even if they pay a little too much homage to the B&B Italia catalog. Still, those cupboard walls are an enormous convenience and they work. I could live the rest of my life without seeing another one of these yuppie gas fireplaces with little pebbles.

    One thing particularly good about this project is the lighting. The ceilings aren’t a perforated swiss cheese of downlighting cans. This is an excellent use of fluorescent lighting. I especially appreciate the exterior lighting along the kitchen wall that will have the effect of making that entire wall luminous at night.

    The roof terrace is well done indeed. It must have been a joy getting the permits for the pool. The outdoor dining area is perhaps the best feature of the entire project and the cast table is a winner.

    Terry Glenn Phipps
    http://www.facebook.com/tgpart

  4. Thumb up Thumb down 0

    very good design and the most important part is the combination of white and black color with the simplicity of architecture elements

  5. Thumb up Thumb down 0

    i really enjoy the tight long kitchen forward and back movement in a house makes a lot of sense moving around like birds feeding makes sense for outside a restricted movement that also places importance on the outside (close proximity to full walled windows) is my idea of a home. very impressed. abounded space is for manufacturing not living outside is free.

Share your thoughts