ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Industrial Architecture
  4. Australia
  5. Nervegna Reed Architecture
  6. Precinct Energy Project / Nervegna Reed Architecture + PH Architects

Precinct Energy Project / Nervegna Reed Architecture + PH Architects

  • 01:00 - 6 November, 2013
Precinct Energy Project / Nervegna Reed Architecture + PH Architects
Precinct Energy Project / Nervegna Reed Architecture + PH Architects, © John Gollings
© John Gollings

© John Gollings © John Gollings © John Gollings © John Gollings +22

  • Architects

  • Location

    Dandenong, Australia
  • Lead Architect

    Toby Reed
  • Project Team

    Toby Reed, Peter Hogg, Fairlyn Wiyono, Ming Lie, Marcus Fajl
  • Director of infrastructure (Places Victoria)

    Nick Shashkoff
  • Project Manager

    Hai Nguyen
  • Mechanical Consultants

    Rudds
  • Acoustic consultants

    Rudds / Marshall Day
  • Structural Consultants

    BDD Engineering
  • Builder

    Becon constructions (Aust)
  • Construction Manager

    Peter White
  • Places Victoria cogeneration consultant

    Jonathan Prendergast
  • Thermal pipe consultants

    Erwin Boermans
  • Photographs

© John Gollings
© John Gollings

From the architect. The Dandenong Precinct Energy Project (P.E.P.) is a flagship project in the implementation of low carbon energy generation in Victoria. The P.E.P. will supply the buildings in a 7 hectare redevelopment precinct with electricity and heating thermal energy (Cogeneration) in the form of hot water with twice the efficiency of a typical gas fired power station, with less than half the carbon emissions of a coal fired power station. In addition, some building’s will utilize the hot water produced to run absorption chillers to provide cooling, resulting in even greater efficiencies, and further reduced emissions.

© John Gollings
© John Gollings

The P.E.P. aims to provoke discussion about the environment, society’s power consumption and our future in a warming world in a fun way, without preaching. The big power-points, the big switch, the “circuit diagram” lighting display and the giant “cogeneration diagram” on the north elevation are all intended to encourage further investigation. The frieze on the rear elevation (to a future laneway) utilises engineers notations for the machinery inside and aims to educate children and adults about the production of the energy we all use. The moving dot matrix display on the front canopy displays information about power production, consumption and green house gas savings from the building.

© John Gollings
© John Gollings

The building is intended as an essay in free-association, as signified by the sampling of the Rorschach splatter image on the front façade. Buildings, like the Rorschach ink splatter, can be read in many different ways by the people who experience them. The Image of the Rorschach, along with the other free-floating signs and readymades (the big switch, big power plugs and supergraphics, the overall form of the building) can help produce a flux of meaning and interpretations. The presence of the Rorschach on the façade helps key people into this, as well as acting as a kind of readymade sign of itself, that could even encourage a Rorschach type guessing game with people as they pass by the building.

© John Gollings
© John Gollings

The introduction of Cogeneration into the urban fabric has resulted in a new type of public building. To effectively utilize waste heat generated by the cogeneration electricity production process, and to minimise the extent of the underground pipe network, the site must be centrally located. The P.E.P. is situated on the corner of Station North Plaza and the City Street Mall (soon to house Lyons new Municipal Centre). On a pivotal and highly constrained site we have endeavoured to give the building a highly sculptural form and to activate the surrounding area, while allowing for the stringent requirements of the “green machine” inside.

Elevation
Elevation
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Precinct Energy Project / Nervegna Reed Architecture + PH Architects" 06 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/445062/precinct-energy-project-peter-hogg-toby-reed-architects/>
Read comments