Ingleside Branch Library / Fougeron Architecture

© Joe Fletcher
© Joe Fletcher

Architect: Fougeron Architecture / Group 4 Architecture
Location: ,
Client: San Francisco Public Library
Contractor: CLW Builders
Construction Manager: San Francisco Department of Public Works
Public Artwork: Eric Powell
Project Year: 2002-2009
Photographer: Joe Fletcher

© Joe Fletcher © Joe Fletcher © Joe Fletcher © Joe Fletcher

This design for this branch library won a national competition held by the San Francisco Public Library in 2002 and construction was completed in September 2009. Located on an Ocean Avenue corner lot, the design consists of a main reading room, children’s reading room, community room, staff support space and an outdoor garden. Adhering to the urban grid, the L-shaped scheme allows the main reading room and community room volumes to flank and define a central courtyard. The exterior has two major architectural elements: an egg-shaped room and the high canopy roof.

The most striking element of the front façade, positioned prominently at the corner, is an egg-shaped children’s reading room with a large, bench-seat window that puts its user’s activities on display and encourages use of the library by younger patrons. The children’s room is capped by a high canopy roof, extending over the entry and the lower community room volume along Ocean Avenue. This roof strengthens the civic presence of the one-story structure, given the context of taller adjacent buildings. Its sky-blue underside is up-lit, providing unobtrusive security lighting to the entry and sidewalk below, while the height of the canopy is designed to optimize future photovoltaic panels.

© Joe Fletcher
© Joe Fletcher

Inside, the spaces are designed to fuse historic interpretations of libraries as “temples of knowledge” with more common associations of books with the marketplace popularized by Borders and the like. In the main reading room, floor to ceiling books line the walls; regular circulation fills the lower shelves, while shelving above seven feet are filled with old books and artifacts donated by members of the community. The sloped ceiling of the space is capped with giant skylights coaxing sunlight deep into the room. Facing the courtyard, mahogany-clad carrels offer quite, intimate spaces to read and relax. Benches are built into the glass edges creating a simple and elegant relationship between courtyard and interior spaces.

floor plan
floor plan

Most importantly, this new branch library facilitates a central gathering space and enhances access to important resources for the neighborhood, while playing an essential role in the revitalization of Ocean Avenue. The robust, light-filled, and sustainable architectural design highlights the virtues and aspirations of this community: valuing the accessibility of knowledge and education to everyone.

Sustainable Features:

High roof canopy. The double roof along Ocean Avenue effectively shields the south-facing program room volume below from excess heat gain. Its orientation and high position is designed and intended to house future photovoltaic panels.

© Joe Fletcher
© Joe Fletcher

Courtyard. The courtyard is strategically located adjacent to a future playground for greater aggregate outdoor space to be enjoyed by everyone in the community. The building flanks the courtyard, shielding it from street noise and prevailing winds. Also, native landscaping is used for community education as well as reduced irrigation needs.

© Joe Fletcher
© Joe Fletcher

Natural daylight. The main reading room is flooded with ample natural light primarily from three large south-facing light monitors. The interior ceiling is precisely sculpted and sloped for maximum admission of sunlight with even distribution. Overhangs at the reading carrels as well as at the street facing windows are calculated to shade interior spaces from excessive heat gain in the summer while allowing natural light to penetrate deep into the interior space during the winter. These architectural features reduce the need for artificial lighting and raise the comfort level of patrons.

Efficient artificial lighting. The required artificial lighting primarily uses high efficiency, dimmable, T-5 fluorescent tubes.  The lighting is directed upward to the light colored ceiling, which reflects the light back down for better color rendition. Commonly found incandescent recessed cans are eliminated and the dimmable ballasts allow staff to adjust light levels as necessary for greater energy savings.

lighting & ventilation sections
lighting & ventilation sections

Heating system. Hydronic radiant baseboard heaters allow for the elimination of ductwork. and are typically hidden within the bookshelf kicks. The energy usage is significantly lower and more efficient than the traditional forced air system.  The quality of heat is also more uniform and comfortable for the patrons.

Operable glazing for ventilation. The long L-shaped volumes allow cross ventilation from the streets to the courtyard through operable glazing. Also, within the main reading room, operable glazing is located low while automatic louvers are located high within the skylight volume to facilitate stack ventilation. Therefore, the naturally occurring pressure differential is utilized to expel excess heat without the need for air conditioning.

© Joe Fletcher
© Joe Fletcher

Low VOC & sustainable finishes. Every effort has been made to ensure the highest interior air quality and responsible use of finish materials. The interior paint and other interior finishes are all specified as low VOC.  Wall and ceiling insulation is formaldehyde free denim, and floor finishes are linoleum.

Cite: "Ingleside Branch Library / Fougeron Architecture" 22 Dec 2009. ArchDaily. Accessed 22 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=44167>
  • http://twitter.com/moldingdesign/status/6936480855 Architecture+Molding

    Ingleside Branch Library / Fougeron Architecture: © Joe FletcherArchitect: Fougeron Architecture / Group 4 Archite… http://bit.ly/59kXvo

  • http://twitter.com/disagro/status/6936481574 Bocetos Digitales

    Ingleside Branch Library / Fougeron Architecture: © Joe FletcherArchitect: Fougeron Architecture / Group 4 Archite… http://bit.ly/59kXvo

  • http://twitter.com/actfeedsdan90c/status/6936482177 Actualizacion FEEDS

    ArchDaily: Ingleside Branch Library / Fougeron Architecture http://bit.ly/7Iho4C

  • http://twitter.com/kparch2010/status/6937198958 Kevin Parent

    RT @archdaily: Ingleside Branch Library / Fougeron Architecture http://bit.ly/8q6J4y

  • http://twitter.com/homedecornews/status/6938336695 Home Decor News

    Ingleside Branch Library / Fougeron Architecture http://bit.ly/7oaaZ2

  • Dannyel

    mmmmm…. ok me gusta!!!!
    eso es obvio estando en usa!! como siempre….
    = como siempre saludos desde méxico

  • theChavacano

    Mmm te gusta cualquier cosa que este en USA?

  • http://finoinyourglass.blogspot.com/ Fino

    I would love this even more, if I were to get a ladder and knock off that fence-like shading device that’s hanging off that wonderful floating detached roof. It’s not doing much, and it should go.

  • Pingback: links for 2009-12-22 « My Weblog

  • Squidly

    crystal clear plan! very nice

  • Arquipablo

    In just four words…..great, great great, GREAT!

  • brian

    There are some nice interior qualities, but the exterior treatment is unfortunately bulky and mashed together. Not your best work Fougeron.

  • Pingback: New San Francisco Library Hopes to Become Community Hub - PSFK

  • Mm

    The best thing is not project but the 3D. Is this our future?

    • sullka

      uh? what 3d are you talking about?

      Anyways, excelent project.

      Personally, I would have done different just 2 things:

      1- Use a different color for the “egg” volume (beacon).

      2- Add to the program an outdoor cafe, you could rent the space and pay for maintenance with it, being able to use that second level above the classroom under that roof is an amazing but missed opportunity.

  • http://twitter.com/chetdomanski/status/9585258842 Chet Domanski

    City of Edmonton Highlands Library could look like this. http://bit.ly/bQy0jw There is 5.5 million out there for someone to build it.

  • http://www.wix.com/sejworks/SEJ-Works S.Jahangiri

    Quite elegant project and an efficient layout. I also appreciate the direct relationship between each interior space and the outdoor courtyard. What an uplifting space to read and study in…

    We must remember that “big flashy curvy” projects do not always equate to a successful building. The simplicity of this library is what makes it special.

    In my opinion the spatial organization of plan and the skylights are the best qualities of the design, though I do agree with Fino about the “fence” looking shading device :) It would be nice if the exterior matched the refinement shown in plan and section- however even with that said, nice project. It can’t be 100% perfect, right? :)

  • Allan

    People’s taste differs so much. I like the colour and think that the volume would seem funny without the shading. It would be too naked.
    I like the project

  • Pingback: Biblioteca Ingleside Branch, San Francisco | bauen