Creys Mépleu City Hall / Composite Architectes

© Studio Erick Saillet

Architects: Composite Architectes
Location: ,
Design Team: Matthieu Guillaud, Adrien Méasson
Year: 2009
Photographs: Studio Erick Saillet

Structural Engineer: TEC BAT
Economist: MMG
Mechanical Engineer: ETEC 73

© Studio Erick Saillet

From the architect. The original city hall was stuck between the church and the steep slope of the street. It had a lack of lisibility into the village. The building  didn’t have any public space around that could complete its status.

© Studio Erick Saillet

The challenge was to provide the rehabilitation and the extension to find a new efficient organisation and give a real sense to the architectural ensemble. The extension by its nature and its position brings a new identity status of the city hall. It articulates the signal of the new entrance in the village center and directs the city hall on a balcony square opened on the landscape.

© Studio Erick Saillet

Both architectural hook and link, the corten steel volume brings the visitor into the fold from the signal on the street, until the garden below. Along this route, the access to the council room and mariage is folowing one after another. The entrance to the city hall is opened on the square. A this place, there are also stairs going to the children center below. The steel folds develops an inside face covered by wood that welcomes, like on a carpet, the visitors in their course.

© Studio Erick Saillet

In complement to the steel element, the mineral square unrolls in front of the new entrance, facing a magnificient landscape. The project works as an insert in a traditionnal context : a thin metallic and wooden hook that reveals the stone and the landscape and patrimony qualities of the village.

Ground Floor Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Creys Mépleu City Hall / Composite Architectes" 22 Oct 2013. ArchDaily. Accessed 20 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=439840>

Share your thoughts