ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Social Housing in Madrid / Iñaqui Carnicero Architecture Office

  • 01:00 - 14 October, 2013
Social Housing in Madrid / Iñaqui Carnicero Architecture Office
Social Housing in Madrid / Iñaqui Carnicero Architecture Office, Courtesy of Iñaqui Carnicero Architecture Office
Courtesy of Iñaqui Carnicero Architecture Office

Courtesy of Iñaqui Carnicero Architecture Office Courtesy of Iñaqui Carnicero Architecture Office Courtesy of Iñaqui Carnicero Architecture Office Courtesy of Iñaqui Carnicero Architecture Office +23

  • Building Engineer

    JG
  • Structures

    Mecanismo de estructuras
  • Contributors

    Jose Javier Gonzalez, Fernando Arenas, Ines Delgado
  • Construction

    Isolux Corsan
Courtesy of Iñaqui Carnicero Architecture Office
Courtesy of Iñaqui Carnicero Architecture Office

From the architect. The competition required us to adhere to specific restrictions: alignments with the existing urban fabric, the site's chamfered corner, setbacks for attics, and specific building heights. In the surrounding neighborhood, these constraints have created very monotonous and repetitive buildings that differ from each other merely by the color of brick used in their construction.

Courtesy of Iñaqui Carnicero Architecture Office
Courtesy of Iñaqui Carnicero Architecture Office

In order to prevent our building from falling victim to the homogeneous surroundings, we took the generic shape that was given as a constraint and used it as a starting point for the design. We capitalized on the corner chamfer, repeating it multiple times on the overall building volume. These chamfers were used not for their representational value, but rather for their performative logic. The chamfered corner first determines the building's sectional organization, after which the three-meter setbacks are applied to the roof, creating spaces for attics. The building's faceted surface recalls images of a giant rock, and a series of voids penetrate the facade, altering and determining the location of different rooms within each apartment. On the interior, the sloped planes create attractive double-height spaces: a superior living space when compared to the typical standard apartment. Ultimately, the overall form of the building can be characterized as a series of beveling operations that generate sloped facades which lack a clearly recognizable scale: floor heights, window dimensions, and entrance locations become blurred.

Courtesy of Iñaqui Carnicero Architecture Office
Courtesy of Iñaqui Carnicero Architecture Office

Instead of arranging two symmetrical apartments on either side of a hallway, we proposed a cluster of three living units per access core, thus optimizing the mechanical performance of the building. The intense green color that was used in various areas of the building was inspired by its adjacent neighbor. In doing so, our L-shaped building becomes a defining corner piece that completes and connects the entire perimeter block.

Section
Section
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Social Housing in Madrid / Iñaqui Carnicero Architecture Office" 14 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/437143/social-housing-in-madrid-inaqui-carnicero-architecture-oficce/>