Apartment Fandl / Schlosser + Partner

© Croce&Wir
© Croce&Wir

Architects: Schlosser + Partner
Location: Graz,
Client: Mag. Elisabeth Fandl
Project Area: 109 sqm
Project Year: 2009
Photographs: Croce&Wir

lower level plan
lower level plan

The client’s wishes regarding the design of her new apartment were clear and simple: it should be similar to the design of her architect’s apartment – spacious, open, flooded with light and white. Accordingly, the colour “WHITE” became the determining feature of the interior design concept.

The apartment is on one of the upper floors of a residential building in the east of Graz, which was designed by an architect. The apartment offers qualities like proximity to the city centre, lots of light, communicative access balconies with private patios, spacious balconies and a clear and simple floor plan.

© Croce&Wir
© Croce&Wir

The elimination of most walls transformed the standard four-room apartment into an open loft flooded with light. The remaining walls became an integral part of floor-to-ceiling furniture, thereby creating an ambience that realized the motto “living without walls”. Where partitioning was required, it was accomplished by floor- to-ceiling glass walls.

Necessities like guest WC, boiler and washing machine, are hidden in a floor-to-ceiling “mirrored furniture box”. This box also opens up the apartment and makes it seem bigger.

© Croce&Wir
© Croce&Wir

The only materials used were glass, white furniture fronts, textiles and gravel in the form of smooth uninterrupted floor covering, which emphasizes the open floor plan. The glass was partly imprinted with pictures of the client, thereby adding a lively touch. The same white fronts were used on all furniture, which was made by a cabinet-maker. Only some fronts and niches were covered with soft furry textiles, which, together with white curtains, add a soft and cozy touch to the otherwise purist design.

Cite: "Apartment Fandl / Schlosser + Partner" 13 Dec 2009. ArchDaily. Accessed 30 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=43478>
  • http://www.pierreb.ca Pierre Batbatian

    every time i come on this blog, i realized i will have to get my house built … lol

  • Pingback: 60designwebpick | 新鲜视觉资讯 » Blog Archive » 奥地利洁净的白色公寓

  • Michael Epstein

    This is a really interesting apartment but the ground plan that you guys provided is wrong. It matches a different project by the same architects, but not the pictures you provided for this one.

  • http://www.wangshiqi.name wangshiqi

    so beautiful !

  • JJ

    I wouldn’t say this is “cold” by any means, though it does seem rather stiff. I love minimalism, but this is a bit far.

  • Chas

    there must be more to this than is indicated in the plans & sections. for the life of me I can’t find the bedroom or the bamboo bathtub in the plans.
    other than that I gotta agree with , for me the space needs color. if I want to live in a white box I’ll go to the hospital….oh wait….those aren’t white anymore either.

  • http://www.estilominimalista.blogspot.com mara

    Good blog.
    The Best!!

  • John Pawson

    White, eh?…. hmmm, you’ve given me an idea with this one.

    watch this (blank) space

  • theos

    You mixed the drawings with Office Loft F27
    (http://www.archdaily.com/42673/office-loft-f27-schlosser-partner/)

  • Jas

    too cold, doesn’t look like a comfortable space to eat and sleep in…..looks more like a clinic or fashion office…