ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Pedestrian Bridge / Miró Rivera Architects

  • 01:00 - 1 October, 2013
Pedestrian Bridge / Miró Rivera Architects
Pedestrian Bridge / Miró Rivera Architects, © Paul Finkel
© Paul Finkel

© Paul Finkel © Paul Finkel © Paul Finkel © Paul Finkel +10

  • Architects

  • Location

    Austin, TX, United States
  • Structural Engineer

    Architectural Engineers Collaborative
  • Landscape

    Environmental Survey Consulting
  • General Contractor

    Don Crowell Builders
  • Contractor: Bridge

    Signor Enterprises
  • Area

    80.0 sqm
  • Photographs

From the architect. Located on a densely vegetated site in Lake Austin, the pedestrian bridge connects the main house on the property with a newly constructed guest house. With a design inspired by the reeds and other native vegetation that cover the shores of the lake, the bridge is a light and maintenance-free structure that is well-integrated within its wetland setting. The bars/reeds intertwine at the abutments and “grow” over the bridge, camouflaging it and transforming the bridge into a symbiotic, almost invisible link. The bridge is composed of three elements:

© Paul Finkel
© Paul Finkel

Superstructure: The arch structure spans 100 feet with a main span of 80 feet. It is composed of five nested five-inch diameter pipes that diverge gracefully between the spring-point of the main span and the abutment at the beginning of the bridge.

© Paul Finkel
© Paul Finkel

Decking and Railing: The pipes support 1/2” diameter bars which become both decking and guardrail via a simple field bend from horizontal to vertical. The irregular length and close spacing of the bars recall the native reeds of the site, and the thin profile of the superstructure is made thinner when viewed through the visual veil of the reeds. The handrail consists of a rope secured with steel wire rings to a 1x1 horizontal tube welded to the vertical bars.

© Paul Finkel
© Paul Finkel

Abutment: Native stone slabs are layered vertically to create the ramps at the abutments.  Deep raked joints recreate the rhythm of the steel bars of the deck and railings. To further incorporate the bridge with its natural setting, the steel is left unfinished to weather, just like the rope handrail and the stone ramps.

Elevation
Elevation
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Pedestrian Bridge / Miró Rivera Architects" 01 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/433305/pedestrian-bridge-miro-rivera-architects/>