the world's most visited architecture website

Bahrain National Theatre / AS.Architecture Studio

© Nicolas Buisson © Nicolas Buisson © Nicolas Buisson © Nicolas Buisson

  • Engineer: Setec Bâtiment
  • Lighting Designer: L’Observatoire
  • Theatre Consultant: Theatre Project Consultants
  • Acoustics: XU Acoustique
  • Local Consultant: Atkins

From the architect. Programme: Main auditorium of 1,001 seats, flexible auditorium of 150 seats, exhibition areas.

© Nicolas Buisson
© Nicolas Buisson

Project: Bahrain, “the kingdom of the two seas”, offers a flat island landscape. The National Theatre fits in this landscape, connecting the sky and the sea. It expresses a cultural belonging to the Arab world and its layout is that of an Arab palace, settled around an empty central space. The traditional palace patio is replaced by the main foyer. The main auditorium is located in the centre of this space, encased like a precious jewel. The play of water, shade and light is present throughout the building. The National Theatre is a landmark that embodies the artistic and cultural dynamism of the Kingdom both regionally and globally. It is designed to accommodate national and international events. It also serves as an urban and cultural centre, a place for creation and rehearsal, where artists breathe life daily. 

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Bahrain National Theatre / AS.Architecture Studio" 26 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <>