ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. New Zealand
  5. Jasmax
  6. 2013
  7. ASB HQ / BVN Donovan Hill + Jasmax

ASB HQ / BVN Donovan Hill + Jasmax

  • 01:00 - 20 September, 2013
ASB HQ / BVN Donovan Hill + Jasmax
ASB HQ / BVN Donovan Hill + Jasmax, © John Gollings
© John Gollings

© John Gollings © John Gollings © John Gollings © John Gollings +40

  • Architects

  • Location

    Auckland, New Zealand
  • Project Principal

    James Grose
  • Project Director

    Brian Clohessy
  • Project Architect

    Chris Boss
  • Project Team

    Matt Middleton,Adam Mosses,Katie Newall , Tom White, Yi-Jan Lien, Jemma Cook, Mordechai Toor, William McNaughton, Carol-Ann Pickvance,Olivia Giangrasso, Kait Zegers, Zoe Michalski, Ben Doherty, Meg O’Hara, Barry Dineen, Barbara Vourakis
  • Project Team - Interiors

    Vishwa Kaushal,Helen Lee, Tijana Papandrea, Angie Andrijic, Ulrike Baeuerle, Alice Penna, Josephine Meldgaard
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© John Gollings
© John Gollings

From the architect. ASB North Wharf is an international benchmark in sustainable building that provides a head office for ASB Bank with a workplace that places staff wellbeing at the forefront.The seven-storey office block consists of two buildings joined by a glazed multi-level walkway over a central public lane. The lane facilitates pedestrian connectivity and a new interconnected public/private space.

© John Gollings
© John Gollings

ASB North Wharf incorporates a number of innovative environmentally sustainable strategies. The atrium functions as the building’s ‘lungs’ - cross ventilation is achieved by fresh air from the open windows in the façade being drawn up into the top of the building through a unique funnel. The funnel and light reflector on the building’s roof capture and reflect natural light deep into the building. A distinctive sunscreen on the north façade references the leaves of the Pohutukawa, a native New Zealand tree.

© John Gollings
© John Gollings

Designed from the inside out, the workplace fit out is based on a village concept with themed ‘neighbourhoods’ and a range of communal spaces. These provide a choice of work settings and inspire a sense of identity, community and transparency in line with the work aspirations of ASB.

Floor Plan
Floor Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "ASB HQ / BVN Donovan Hill + Jasmax" 20 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/429247/asb-hq-bvn-donovan-hill-jasmax/>
Read comments

1 Comments

Croco Dile · September 21, 2013

My impression is some things are "too much". A scale down would be good.

···

Comments are closed

Read comments
© John Gollings

ASB总部/ BVN Donovan Hill + Jasmax