ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Medical Facilities
  4. The Netherlands
  5. KAAN Architecten
  6. 2005
  7. Netherlands Forensic Institute / KAAN Architecten

Netherlands Forensic Institute / KAAN Architecten

  • 01:00 - 23 September, 2013
Netherlands Forensic Institute / KAAN Architecten
© Christian Richters
© Christian Richters
  • Architects

  • Location

    The Hague, South Holland, The Netherlands
  • Project Team

    Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio, Allard Assies, Henri van Bennekom, Valéry Didelon, Gabriella Fiorentini, Michael Geensen, Artsje Hijlkema, Carl de Leeuw, Eric van Noord, Hannes Ochmann, Björn Scharwei, Kartsen Schellmat, Heidi Serbruyns, Kim Sneyders, Pasquale Talerico, Thierry Voellinger, Martin Zwinggi
  • Client

    The Government Buildings Agency
  • Area

    28500.0 sqm
  • Project Year

    2005
  • Photographs

© Christian Richters © Christian Richters © Christian Richters © Christian Richters +13

© Christian Richters
© Christian Richters

From the architect. Located on the outskirts of Ypenburg in The Hague, the Netherlands Forensic Institute (NFI) has a total of four floors, one of which is hidden in an embankment. The building is a glass volume encased in an openwork steel box that acts as solar shading. To ensure optimal solar shading on all sides of the building, the steel and glass boxes are slightly out of alignment.

Netherlands Forensic Institute / KAAN Architecten, © Christian Richters
© Christian Richters

Stacked beside the entrance are the auditorium, library and conference centre. Directly behind the entrance is a long hall measuring 70 x 7 x7 metres. To left and right of this hall are three patios lined by cellular offices. The outermost zone of the building contains the laboratories, separated from one another by relocatable dividing walls.

© Christian Richters
© Christian Richters

The columnar structure is concealed in these walls: between lab and corridor it takes the form of built-in cupboards; between the labs themselves the columns disappear in thick walls from which height-adjustable workbenches project.

Floor Plan
Floor Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Netherlands Forensic Institute / KAAN Architecten" 23 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/428406/netherlands-forensic-institute-claus-en-kaan-architecten/>